“Η γλώσσα αποτελεί την σημαντικότερη διεπαφή στα Διαλογικά Συστήματα, ως συστήματα επικοινωνίας Ανθρώπου- Μηχανής που στηρίζονται στην προφορική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπινου Χρήστη και Υπολογιστή” δηλώνει η Δρ. Χριστίνα Αλεξανδρή, επίκουρη καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίο.
Στο βιβλίο με τίτλο: “Γλώσσα και Διαλογικά Συστήματα” παρουσιάζονται η βασική αρχιτεκτονική και τα είδη των Διαλογικών Συστημάτων, καθώς και οι επικρατέστερες πρακτικές μοντελοποίησης σε διάφορα πεδία χρήσης, τόσο για εξειδικευμένες εφαρμογές, όσο και υπηρεσίες για το ευρύ κοινό. Επιπλέον, επισημαίνονται οι προδιαγραφές που είναι απαραίτητες για την κατασκευή Διαλογικών Συστημάτων που εντάσσονται σε πολύγλωσσες ή σύνθετες εφαρμογές, σε συνδυασμό με άλλα συστήματα.
«Στην παρούσα προσέγγιση τονίζεται ο καθοριστικός ρόλος του παράγοντα «Γλώσσα» για την επίτευξη των στόχων της ταχύτητας, της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας στα Διαλογικά Συστήματα και εν γένει στα συστήματα επικοινωνίας Ανθρώπου- Μηχανής» δηλώνει η κα Αλεξανδρή σημειώνοντας ότι «Τα Διαλογικά Συστήματα που παρουσιάζονται και αναλύονται αφορούν κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών, τον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό τομέα και τους τομείς των τεχνικών εφαρμογών σε συσκευές, στα οχήματα και στη Ρομποτική».
Για την Δρ. Χριστίνα Αλεξανδρή η πρώτη της επαφή με Συστήματα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής και με τα Διαλογικά Συστήματα ήταν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Carnegie Mellon University, Pittsburgh, ΗΠΑ, όπου σπούδασε Υπολογιστική Γλωσσολογία, καθώς επίσης και σε έργα στους τομείς της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής στο Ερευνητικό Κέντρο ΙΕΛ / Ε.Κ. “Αθηνά”. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Διαλογικών Συστημάτων αποτελεί έναν βασικό άξονα των ερευνητικών της ενδιαφερόντων και εντάσσεται στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Υπολογιστικής Γλωσσολογίας που διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική (Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας), στο Τμήμα ΜΙΘΕ και στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Διδάσκει επίσης στο ECI, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα QJNT.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος