Κομοτηνή: Εντυπωσίασε το έθιμο των «Αράπηδων»

Ένα έθιμο που συμβολίζει τη μάχη της ζωής με το θάνατο παρουσίασαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης «Ο Αράπης» στο κοινό της Κομοτηνής κερδίζοντας το χειροκρότημα. Το έθιμο των Αράπηδων, ένα έθιμο που είναι από τα πιο σημαντικά στον βαλκανικό χώρο και αναβιώνει την εορτή του Αγίου Ιωάννη στο τέλος του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων στη Νικήσιανη παρουσιάστηκε στο πρώτο Φεστιβάλ Δρωμένων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης .

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικήσιανης κ. Πέτρος Μ. παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγαίνουν από τα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Κορυφαία στιγμή του Συλλόγου ήταν η συμμετοχή στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Όσον αφορά στο χωριό της Νικήσιανης, της κωμόπολης του Δήμου Παγγαίου, κατοικείται από 2.000 περίπου κατοίκους. «Τα τελευταία χρόνια κάποιοι το έχουν εγκαταλείψει δυστυχώς, αλλά εμείς το παλεύουμε. Το χωριό μας είναι αρκετά μεγάλο και θέλουμε να συνεχίσει να παραμένει ζωντανό.» δηλώνει με καμάρι ο Πέτρος σημειώνοντας ότι η Κρίση έχει αφήσει και στη δική τους καθημερινότητα τα σημάδια της.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού, καλαμποκιού και σιταριού καθώς και την κτηνοτροφία. «Ό,τι καλό μας πέρασαν οι γονείς και οι παππούδες μας θα φροντίσουμε να διατηρηθεί και στα δικά μας χρόνια ζωντανό μέχρις ότου το περάσουμε κι εμείς στα δικά μας » υπόσχεται ο νεαρός πρόεδρος φορώντας και πάλι την προβιά του ζώου.
Φώτο: Ο Αράπης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος