Κομοτηνή: Από την Ουγκάντα με αγάπη και χαμόγελο

Αφήνει πίσω του την μακρινή και πολύπαθη Ουγκάντα και σε τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκεται στην Ελλάδα, στη Θράκη, στην Κομοτηνή, στον «τόπο του», όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα από την Ιερά Μητρόπολη της Ουγκάντας βρίσκεται στην πάλι στην αγκαλιά των φίλων του, στην Κομοτηνή. Κοντά σε ανθρώπους που του στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας στην γενέτειρά του.

Ιερουργεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου του Μόντε, είναι υπεύθυνος σε τέσσερις Ενορίες της περιοχής και παράλληλα φροντίζει για την σίτιση 1200 απόρων παιδιών, από τα οποία τα 670 μένουν μόνιμα στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για μένα όταν καλούμαι να αποφασίσω ποιό από τα παιδιά θα μείνει και ποιό θα φύγει και τούτο γιατί όλα έχουν ανάγκη» δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος σκιαγραφώντας τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα του λόγω των πολέμων, της φτώχειας και των άλλων προβλημάτων.

«Πολλοί γονείς αυτών των παιδιών αντιμετωπίζουν την μάστιγα του AIDS με αποτέλεσμα τα ίδια να μένουν μόνα κι αβοήθητα» δηλώνει μην κρύβοντας την ανακούφιση του κάθε φορά που ένα χέρι βοηθείας απλώνεται από τη Θράκη. Στα χώματα της πατρίδας του, όπως λέει, τη γη της περιοχής του την καλλιεργούν με τη βοήθεια ενός τρακτέρ που στάλθηκε δώρο από την Ροδόπη, χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής. «Είναι σημαντικό να μπορείς να δώσεις σ’ αυτά τα παιδιά που χαμογελούν, παρά τα προβλήματα, ένα πιάτο φαγητό, ένα κατάλυμα για να κοιμηθούν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τους δώσεις τη δυνατότητα να μορφωθούν και να τους μάθεις το Λόγο του Θεού.» Όπως δηλώνει ο ακούραστος ιερέας από την Ουγκάντα, μόνο η αγάπη του Θεού κι η αλληλεγγύη των ανθρώπων μπορεί να επουλώσει τις πληγές που έχει ανοίξει ο πόλεμος, η βία κι η φτώχεια.
Φώτο: Ο πατέρας Αντώνιος στο studio της ΕΡΤ Κομοτηνής Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος