Κομοτηνή: ”Ανοικτές” λαϊκές

Την δυνατότητα να μπορούν να πωλούν στις λαϊκές αγορές ακόμη και χωρίς άδεια μικροπωλητή ζητούν μικροκαλλιεργητές σε Ροδόπη και Ξάνθη κάνοντας λόγω για «κυνηγητό» των ελεγκτικών οργάνων. Η επιβολή υψηλών προστίμων, που σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει και τις 5000 ευρώ, εξοντώνει οικονομικά τους ήδη απεγνωσμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους μικρό-παραγωγούς.

Προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο της ανεργίας καλλιεργώντας και παράγοντας λαχανικά σε γη μικρής έκτασης, που έχουν στην κατοχή τους. Ό,τι παράγουν το προωθούν οι ίδιοι στους καταναλωτές προσεγγίζοντας τις εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές.

«Δεν μπορούμε τώρα να είμαστε νόμιμοι βγάζοντας άδεια μικροπωλητή γιατί κοστίζει ακριβά και λεφτά δεν υπάρχουν» δηλώνει άνεργος οικοδόμος που εισέπραξε πρόσφατα πρόστιμο επειδή πωλούσε χωρίς άδεια κρεμμύδια και πατάτες. «Έκανα το 2012 το τελευταίο μεροκάματο στην οικοδομή, τι πρέπει να κάνω για να θρέψω τα δύο μου παιδιά;» αναρωτιέται βλέποντας την παραγωγή του να παραμένει στα αζήτητα μακριά από τις λαϊκές. Παράλληλα, σημειώνει την ανάγκη να υπάρχει μια «ελαστικότητα στους ελέγχους» καθώς ζουν καθημερινά με το φόβο της επιβολής υψηλών προστίμων.

Φώτο:Μικροκαλλιεργητής χωρίς άδεια. Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος