Η μειωμένη κατανάλωση, η πτώση των τιμών και το υψηλό κόστος παραγωγής «γονατίζουν» τους παραγωγούς –ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στη Ροδόπη. Τα κουνουπίδια, τα λάχανα, τα μαρούλια, τα μπρόκολα που παράγουν αυτή την εποχή μπορεί να είναι λαχανικά εξαιρετικής ποιότητας, ωστόσο, δεν βρίσκουν αγοραστές και παραμένουν αδιάθετα.
Ο Αχμέτ Χουσεϊν ασχολείται με το θερμοκήπιο του τα τελευταία 22 χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Το καλοκαίρι δουλεύουμε 14 ώρες την ημέρα, τώρα λιγότερο, αλλά η μειωμένη κατανάλωση μας έχει αποκαρδιώσει» δηλώνει και σημειώνει ότι από τον Φεβρουάριο και μετά ακόμη και την νύχτα η δουλειά στα θερμοκήπια συνεχίζεται για τον ίδιο και την οικογένεια του. «Μέχρι το 2011 ήταν πολύ καλά. Τώρα παλεύουμε για τα έξοδά μας και δεν τα βγάζουμε ούτε αυτά» δηλώνει και σημειώνει ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής του Αράτου έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί πτώση στις πωλήσεις. «Κάθε μέρα έβγαζα 30-40 ευρώ μόνο από τους αγοραστές που ερχόταν εδώ στο θερμοκήπιο, τώρα αυτά έχουν κοπεί. Τώρα δεν πατά κανένας.»
Μόνο οι συνταξιούχοι έχουν απομείνει να στηρίζουν με τις αγορές τους το εισόδημά των παραγωγών, ωστόσο, κι αυτή η αγοραστική δυναμική εξαντλείται τις πρώτες μέρες της καταβολής της σύνταξης. «Δουλεύουμε μια εβδομάδα το μήνα και μετά άλλες τρεις εβδομάδες περιμένουμε πότε θα πληρωθούμε ξανά» καταλήγει προβληματισμένος ο παραγωγός που βλέπει τα άλλοτε «χρυσοφόρα» θερμοκήπια να δοκιμάζονται σκληρά στα χρόνια της κρίσης και μαζί μ’ αυτά και οι παραγωγοί.
Φώτο:Ο παραγωγός Αχμέτ Χουσεϊν Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος