Ρ. Κράτσα: Δημοπράτείται εκ νέου το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Κέρκυρας

Επαναδημοπρατείται για τρίτη φορά το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Κέρκυρας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από την ακύρωση των προηγούμενων δημοπρασιών λόγω ενστάσεων.
Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα ολοκληρώθηκε η μελέτη του εργοστασίου, που περιλαμβάνει πλέον τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα δίνουν μικρότερο του 10% υπόλειμμα σύμφωνα με τις καινούργιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι πολύ αυστηρές αλλιώς δεν θα εγκρίνει την χρηματοδότηση του.

Η κα Κράτσα δήλωσε ότι αναμένεται σε μια εβδομάδα η έγκριση των νέων τευχών δημοπράτησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΦΟΣΔΑ θα τα εγκρίνει και θα ανακοινωθεί η νέα δημοπρασία.

“Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι όσα εργοστάσια πρόλαβαν και δημοπρατήθηκαν με την παλιά χρηματοδότηση θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να τοποθετηθούν μηχανήματα νέας τεχνολογίας που θα δίνουν υπόλειμμα μικρότερο του 10% .
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα εργοστάσια της Λευκάδας και της Ζακύνθου μπαίνουν σε «μια μικρή περιπέτεια», για την προσαρμογή και αναβάθμιση τους. Ήδη η ΠΙΝ είναι στη διαδικασία των συζητήσεων με τον ανάδοχο της Ζακύνθου”, δήλωσε η περιφερειάρχης.

Στην Κεφαλονιά έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα η τελετή υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του νέου εργοστασίου με τις νέες τεχνολογίες.

ΤΕΜΠΛΟΝΙ
Το τμήμα που αντιμετωπίζει δυσκολίες είναι η χρηματοδότηση της αποκατάστασης των παλιών χωματερών του Τεμπλονίου, της Λευκίμμης και του Σκοπού της Ζακύνθου διότι αυτή την περίοδο γίνονται αλλαγές από την κυβέρνηση στον τρόπο διαχείρισης των εθνικών πόρων (ΠΔΕ) που παρέχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετατρέπεται σε Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμφωνούν να υπάρξει η χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκ ευρώ για τη μεγάλη αποκατάσταση του Τεμπλονίου, αυτή έχει «κολλήσει».
Στο Τεμπλόνι είναι κάτι παραπάνω από επείγον να εκτελεστούν τα έργα διότι αφενός υπάρχει τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος επειδή υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών διεσπαρμένοι σε διάφορα οικόπεδα είτε χύδην είτε σε μορφή δεμάτων τα οποία σουρώνουν, χωρίς μεμβράνες, στο υπέδαφος. Αφετέρου πρέπει να απελευθερωθεί ο χώρος κατασκευής του εργοστασίου.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ
Το μεγάλο ζητούμενο για την κοινωνία της Λευκίμμης που είναι η απομάκρυνση των σκουπιδιών, σε δέματα, που είχαν μεταφερθεί εκεί με την συνοδεία της αστυνομίας εν μέσω κινητοποιήσεων και συγκρούσεων με την τοπική κοινωνία έχει «κολλήσει» για γραφειοκρατικούς λόγους. Δηλαδή όπως εξήγησε η κα Κράτσα δόθηκε η χρηματοδότηση στην Περιφέρεια αλλά για να εκταμιευτεί πρέπει να υπογραφεί Προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΣΔΑ, για το κείμενο της οποίας διέταξε το δικαστήριο τροποποιήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της σύνταξης των τροποποιήσεων αυτών.

ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΟΧΗ
Όλα αυτά γίνονται σε συνθήκες πίεσης διότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι πιέσεις ασκούνται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και απειλεί συνεχώς με πρόστιμα και διακοπή των χρηματοδοτήσεων.
Πιέσεις ασκούνται ακόμα μεγαλύτερες και από την ίδια την πραγματικότητα διότι η χώρα μας έχει φορτωθεί με πολλές χωματερές και ΧΥΤΑ που υπολειτουργούν.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι στη διαδικασία αλλαγής της νομοθεσίας. Έτσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανοχή στα νησιά της Ελλάδας σε ότι αφορά τη χρονική επίτευξη του στόχου υπολείμματος 10% των απορριμμάτων τώρα το Υπουργείο σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η κα Κράτσα από αρμόδια χείλη, σχεδιάζει, στο νέο νομικό πλαίσιο που επεξεργάζεται, την κατάργηση αυτής της ανοχής απέναντι στα νησιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος