Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι τελετές τιμής και μνήμης στο Σέρβικο Μνημείο του Άη Μαθιά και στο μνημείο του Γιάννη Γιαννούλη.
Επικεφαλής της πολυπληθούς Σέρβικης αντιπροσωπείας ήταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας Ζόραν Άντιτς. Συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο στρατηγός Σινισα Ράντοβιτσ, ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας Σπύρος Μάστορας, ο Πρέσβης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα Ντράκαν Βούκοβιτς και ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα Ντέαν Μάτσκοβιτς.
Στο Σέρβικο μαυσωλείο στον Άγιο Ματθαίο μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έψαλαν στα Σερβικά και Ελληνικά Σέρβοι και Έλληνες ιερωμένοι, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Ακολούθησε επίσημη τελετή και στο υψηλότερο μέρος του χωριού όπου βρίσκεται το μνημείο του Γιάννη Γιαννούλη, ενός ταπεινού αγρότη που βοήθησε τους Σέρβους την περίοδο που βρισκόταν στην περιοχή τόσο με τροφή από την οικογενειακή του παραγωγή και τα κοπάδια του όσο και προσφέροντας τα χωράφια του προκειμένου να ταφούν οι νεκροί των ταλαιπωρημένων Σέρβων στρατιωτών.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης τόνισε την ιδιαίτερη σχέση που έχει ο λαός όλης της περιοχής δεδομένου ότι οι Κερκυραίοι την περίοδο 1916-1918 φιλοξένησαν τους χιλιάδες κατατρεγμένους Σέρβους στρατιώτες και πολίτες σε πολλά χωριά. Η μεραρχία της Σουμαντία κατέληξε στα χωριά της Μεσογγής , Επισκοπιανών , Στρογγυλής και η μεγάλη μεραρχία του Δρίνα στον Άη Μαθιά, όπου από τότε υπάρχει το Σέρβικο κοιμητήριο με το μνημείο του και η Σέρβικη βρύση. Στο χωριό Βραγγανιώτικα υπήρχε ένα μικρό νοσοκομείο, ενώ στο Χλωμό υπήρχε η λέσχη των Σέρβων αξιωματικών.
¨Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να την κάνουμε γνωστή στις νεότερες γενιές μέσω των κοινών δράσεων και εκδηλώσεων¨ υπογράμμισε ο Κώστας Λέσσης .
Τέλος ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση της Σερβικής πλευράς και του Δήμου Νότιας Κέρκυρας να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας με το Δήμο της Λιουμπόβια που βρίσκεται στη Δυτική Σερβία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος