Κέρκυρα: Τα προβλήματα της ΔΙΑΔΕΥΑΚ στην συνεδρίαση του Δ.Σ.- Προαναγγέλλεται αύξηση στα τιμολόγια

Το νερό ήταν το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας χθες Τρίτη στην αίθουσα του Μον ρεπό.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση εφ όλης της ύλης για την κατάσταση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης από τα στελέχη της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, το γενικό διευθυντή και τους διευθυντές των τμημάτων οικονομικών και τεχνικής υπηρεσίας.

Ένα από τα βασικότερα σημεία που αναδείχθηκε είναι η ανάγκη αύξησης των τιμολογίων του νερού κυρίως στις περιοχές εκτός πόλης. Την ανάγκη αύξησης της τιμής του νερού στα χωριά ώστε να εξισορροπηθεί με τις τιμές της πόλης εισηγήθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά υποστήριξε και η Δήμαρχος και Πρόεδρος της επιχείρησης Μερόπη Υδραίου.

Το θέμα της συντήρησης και αντικατάστασης των δικτύων αναδείχθηκε επίσης ως ένα από τα πιο σημαντικά. Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ κατέγραψε στο ημερολόγιο της το τελευταίο 17μηνο 5.000 βλάβες που επιδιορθώθηκαν, με 30 άτομα προσωπικό. Σχεδόν δηλαδή όσο ήταν στη ΔΕΥΑΚ του δήμου Κερκυραίων το 2011.

Το οικονομικό μέρος της διαχείρισης του νερού αποτελεί μεγάλη “πληγή” που έρχεται από το παρελθόν. Λογαριασμοί που δεν εκδόθηκαν στην ώρα τους εκδίδονται σήμερα με αποτέλεσμα οι πολίτες να λαβαίνουν σήμερα λογαριασμούς ακόμα και από το 2018. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μετέφεραν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους ορισμένων περιοχών που λαβαίνουν όχι 4 λογαριασμούς το χρόνο αλλά 5 και 6.

Σε αυτά προστίθενται και οι αδυναμίες των πολιτών να πληρώσουν λογαριασμούς αλλά και τα χρέη του παρελθόντος. Στους πίνακες που δημοσίευσε η επιχείρηση φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 καταγράφονται οφειλές καταναλωτών ύψους 22 εκ.

Μέσα στο 2022 πάντως οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και οι πολίτες πληρώνουν περισσότερους λογαριασμούς. Βεβαίως, όπως τόνισε η Μ. Υδραίου, σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που πρέπει να πληρώσει η ΔΙΑΔΕΥΑΚ από τη λεγόμενη “δημοσιονομική προσαρμογή”. Τα ποσά δηλαδή που πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έργα που χρηματοδοτήθηκαν από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά δεν έγιναν ποτέ. Μάλιστα τα ποσά αυτά δεν είναι ακριβώς όσα ήταν η αρχική χρηματοδότηση αλλά υπάρχουν και προσαυξήσεις που φτάνουν στο 100%. Ο λόγος γίνεται για εκατομμύρια.

‘Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που αναδείχθηκε από τη συζήτηση είναι αυτό των υδρομέτρων δεδομένου ότι η ΔΙΑΔΕΥΑΚ, δυσκολεύεται να ακόμη και να βρει που βρίσκονται αυτά. Πρόσφατα μόνο, και μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικού εντοπισμού των υδρομέτρων, έχουν ανακαλυφθεί σε ποσοστό 80% που βρίσκονται άσχετα αν λειτουργούν η όχι . Στις υπόλοιπες περιοχές πληρώνεται μόνο το πάγιο.

Η συζήτηση ήταν ενημερωτική και κατά συνέπεια δεν ελήφθη κάποια απόφαση. Το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του Γιώργου Καλούδη και το οποίο με τις σχετικές συμπληρώσεις ενέκρινε ολόκληρη η αντιπολίτευση. Δεν το ψήφισε η παράταξη της Δημάρχου και επομένως δεν εγκρίθηκε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος