Κέρκυρα: Τα πεπαλαιωμένα δίκτυα το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ύδρευση

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού οικιακής χρήσης αναδεικνύεται αυτή την περίοδο με μεγάλη ένταση και διάρκεια σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας -κυρίως στον βορρά και στον νότο.

Σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές του νερού σε ολόκληρα χωριά και ευρύτερες περιοχές που διαρκούν για ώρες και για μέρες σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι αιτίες που οδηγούν σε τόσο μεγάλα προβλήματα είναι οι πολλές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρισμού με συνέπεια να μη λειτουργούν οι αντλίες που γεμίζουν τις δεξαμενές.
Αναδεικνύεται επίσης το ζήτημα της επάρκειας του νερού διότι αυτή την περίοδο με την υπερκατανάλωση στερεύουν γεωτρήσεις. Εκτός από τις βλάβες, εκδηλώνεται ένα ακόμα πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό -πολλοί αγωγοί έχουν βουλώσει από τα άλατα.

Ωστόσο, και οι δύο δήμαρχοι του βορά και του νότου που μίλησαν σήμερα στην ΕΡΑ Κέρκυρας τονίζουν ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι απώλειες εξαιτίας του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης. Στο 60% υπολογίζει τις απώλειες νερού από τις βλάβες στο δίκτυο Κώστας Λέσσης, στο 30% ο Γιώργος Μαχειμάρης. Και οι δύο δήμαρχοι τονίζουν ότι η ΔΕΥΑΚ στη σημερινή της μορφή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις επισκευές τόσων πολλών βλαβών και πιέζουν στη λύση της ίδρυσης τριών ΔΕΥΑ στο νησί.

Ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης τονίζει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν βρεθεί νερό να τροφοδοτήσει το δίκτυο, αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν γίνουν εκτεταμένα έργα αντικατάστασης των δικτύων, δεξαμενών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Διατυπώνει δε το παράπονό του ότι από το πρώην έργο των φραγμάτων αποφασίστηκε να γίνει ένα μέρος μόνο που αφορά τα δίκτυα και αυτό δεν περιλαμβάνει τη Βόρεια Κέρκυρα σε κανένα τμήμα του.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης υπογραμμίζει ότι το έργο των φραγμάτων το οποίο αφαιρέθηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και διατηρήθηκε μέρος του, εκείνο που αφορά την αντικατάσταση δικτύων και δεξαμενών και το οποίο σκοπεύει να εκτελέσει το αρμόδιο Υπουργείο δεν είναι σε καλό επίπεδο, και οι μελέτες παρά τις υποσχέσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος