Κέρκυρα: Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ για την αντιπυρική περίοδο

Συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη, Μελίτας Ανδριώτη. Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η  προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο 2021, που ξεκινά την 1η Μαΐου και λήγει την 31η Οκτωβρίου.

Κατά τη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα δράσης των αρμόδιων υπηρεσιών, η επιχειρησιακή ικανότητα, καθώς και η άρτια συνεργασία  όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχομένων πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του 2021. 

Η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Μ. Ανδριώτη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και  στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί η διαφύλαξη του δασικού πλούτου της Π.Ε. Κέρκυρας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή και στην σημαντική βοήθεια που προσφέρουν κάθε χρόνο οι εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις, οι οποίες με τον κατάλληλο συντονισμό από τους αρμόδιους φορείς συντελούν πολύτιμο έργο έχοντας καταλυτικό ρόλο στη συνολική προσπάθεια.

Τα μέτρα προστασίας

Επίσης παρουσιάστηκαν τα μέτρα βάσει των οποίων η Π.Ε. Κέρκυρας σχεδιάζει το πλαίσιο προστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Συγκεκριμένα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «ΙΟΛΑΟΣ». 
  • Ενίσχυση και υποστήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το σύνολο του έμψυχου δυναμικού και των μέσων της Π.Ε. Κέρκυρας. 
  • Διασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας.
  • Μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. 
  • Συντονισμό, οργάνωση και δραστηριοποίηση των εθελοντικών ομάδων. 
  • Επισήμανση στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως και στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, της ανάγκης για αποψίλωση και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας από τις νησίδες και τα πρανή του οδικού δικτύου ευθύνης του κάθε φορέα. 
  • Ενημέρωση του κοινού για την λήψη αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

Τα βασικά σημεία του επιχειρησιακού σχεδιασμού

Στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Κέρκυρας τέθηκαν επίσης επί τάπητος θέματα, όπως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, η ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των εμπλεκόμενων φορέων, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η καταγραφή και ο έλεγχος καλής λειτουργίας πυροσβεστικών υδροστομίων, ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης κυρίως σε Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο.

Ακόμη έγινε αναφορά στην  εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, η οργάνωση και δραστηριοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων, η κατάσταση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα για τους Παξούς, τα Διαπόντια και το Βίδο, οι χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, η εκπαίδευση και ενημέρωση τοπικών ομάδων πυροπροστασίας, η λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας από την ΕΛ.ΑΣ., η διαθεσιμότητα ασθενοφόρων, η διαχείριση συνεπειών και η παροχή βοήθειας στους πληγέντες, η επάρκεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και η αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και η περαιτέρω στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας παιδικών εξοχών και κατασκηνώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος