Κέρκυρα: Σφοδρές αντιδράσεις για το κλείσιμο του “Χαμόγελου” στις Μαγουλάδες

Σφοδρές αντιδράσεις από τους φορείς της Κέρκυρας για το κλείσιμο της μονάδας του Χαμόγελου του Παιδιού στις Μαγουλάδες.

Όπως ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος του Χαμόγελου Κώστας Γιαννόπουλος, στα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνται και στους εργαζόμενους δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι οικοδομικές παρεμβάσεις που θέτει στις απαραίτητες προϋποθέσεις το Υπουργείο Εργασίας με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αλλάξει η λειτουργία του σπιτιού και να μετατραπεί σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα στις Μαγουλάδες φιλοξενούνται 14 παιδιά.

Το Σάββατο δημοσίευσαν κοινή επιστολή 13 Σύλλογοι Γονέων από τα σχολεία της Βόρειας Κέρκυρας. Θεωρούν ως τραυματική και κακοποιητική την αιφνίδια μεταφορά των παιδιών του Χαμόγελου σε άλλο περιβάλλον από αυτό που συνήθισαν τόσα χρόνια και δηλώνουν ότι θεωρούν χρέος τους να στηρίξουν τους συμμαθητές των παιδιών τους. Επίσης δηλώνουν ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα το σπίτι του Χαμόγελου είτε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να βρεθεί κατάλληλο σπίτι.

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών στο οποίο φοιτούν τα περισσότερα από τα παιδιά του Χαμόγελου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του σπιτιού στις Μαγουλάδες. Οι καθηγητές των παιδιών θεωρούν ότι πρόκειται για βίαιο ξεριζωμό των ήδη κακοποιημένων παιδιών από το μοναδικό σπίτι που γνώρισαν ποτέ θα έχει τρομακτικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και την μελλοντική ζωή τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Τα παιδιά αυτά ήδη μόνο με την είδηση της επικείμενης απομάκρυνσής τους αισθάνονται ότι ο κόσμος τους γκρεμίζεται».

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας που μιλά για βίαιη εκρίζωσή των παιδιών και μάλιστα, στο μέσον της σχολικής χρονιάς και παραμονές Χριστουγέννων χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι κάποια από αυτά βρίσκονται στη χρονιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχιλλέας Καπετάνιος, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη σε συννενόηση με τους συλλόγους γονέων και άλλους φορείς προκειμένου να διοργανώσουν μεγάλη κινητοποίηση για να παραμείνουν τα παιδιά του χαμόγελου στην Κέρκυρα η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τονίζει ότι η απάντηση της κερκυραϊκής κοινωνίας πρέπει “να είναι άμεση, ομόθυμη και συντονισμένη! Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι συνειδητοί πολίτες δεν θα ανεχτούν να καταλήξουν τα παιδιά σε βιαστικές και αμφίβολης ποιότητας επιλογές αναδοχής όπως συνέβη ήδη στα παιδιά του Χαμόγελου την περσινή χρονιά“.

Η Ένωση Γονέων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας χαρακτηρίζει ως μία επιπλέον κακοποιητική συμπεριφορά την απόφαση τα παιδιά του «Χαμόγελου» στην Κέρκυρα να απομακρυνθούν από τον τόπο που χρόνια τώρα συνδέονται.

Σε παγκερκυραϊκό αγώνα για το Χαμόγελο του Παιδιού καλεί ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης σε επιστολή που απευθύνεται στο Μητροπολίτη, τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο, το πολιτικό προσωπικό του νησιού (βουλευτές, αυτοδιοικητικούς) συλλογικότητες και προσωπικότητες του νησιού.

Ήδη έχουν κάνει δηλώσεις με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεση τους οι Βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δ. Μπιάγκης.

Ο κ. Αυλωνίτης δηλώνει ότι πρόκειται για εξόχως αρνητική εξέλιξη, για την είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και την Υφυπουργό κα. Μιχαηλίδου, όταν με νομοθέτημά τους έθεταν προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών.

Ο Δημήτρης Μπιάγκης δηλώνει ότι το Χαμόγελο βάζει λουκέτο με τις ευλογίες της Κυβέρνησης ύστερα από τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 4921/2022 για τις κτηριολογικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να εξασφαλιστούν και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται πως 32 χορευτικές ομάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και χόρεψαν το Σάββατο το πρωί στο Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας με αίτημα να μην κλείσει η δομή στους Μαγουλάδες.

Ανακοινώσεις για το θέμα έχουν εκδώσει οι παρατάξεις ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής το Θόδωρο Γαλιατσάτο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας και η Λαική Συσπείρωση Βόρειας Κέρκυρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος