Κέρκυρα:Παρουσιάστηκε εργασία για την προστασία του δάσους στον Αγ. Ματθαίο

«Δασικές πυρκαγιές σε χερσαία οικοσυστήματα, η περίπτωση του δάσους του Αγίου Ματθαίου»,  ήταν το βασικό θέμα της  εργασίας που παρουσίασε στο δημοτικό σχολείο του χωριού το απόγευμα του Σαββάτου ο Τζανής Ανδριώτης, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος.

Ο κος Ανδριώτης παρουσίασε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον του νησιού, κάνοντας ειδική αναφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα του Μπάλου στη νότια Κέρκυρα  και στις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου.

Παράλληλα παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα για  την αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας (άθροισμα θερμών ωρών κατά την περίοδο 1979- 2021) και την αύξηση κινδύνου έναρξης δασικών πυρκαγιών.

Κυρίως όμως η παρουσίαση επικεντρώθηκε στο δάσος του Αγίου Ματθαίου, έκτασης 3.500 στρεμμάτων, με περιγραφή της περιοχής  και των ιδιαιτεροτήτων της σε συνδυασμό με το κλίμα  και την τοπογραφική του διαμόρφωση (περιμετρικές κλίσεις επιφανείας), είδη βλάστησης κ.ά. Αυτό που επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση είναι η άμεση ανάγκη πυροπροστασίας  του δάσους με τη βελτίωση και διάνοιξη συγκεκριμένου υφιστάμενου δρόμου (Καραβάκι-Μαρίτσα) ώστε να ενωθεί με το δρόμο του μοναστηρίου, η βελτίωση του υπάρχοντος δασικού ανενεργού   δρόμου (Γερμανικός Δασόδρομος), η κατασκευή δασικού δρόμου στη νότια πλευρά του δάσους, η τοποθέτηση μόνιμων συστημάτων δασοπυρόσβεσης (δεξαμενές ύδατος, κρουνοί , σύστημα παρακολούθησης δασικών περιοχών) με σκοπό την συμπληρωματική προστασία του δάσους και του μοναστηριού. Επιπλέον τονίστηκε η ένταξη του δάσους του Αγίου Ματθαίου με το ποσό των 170 χιλιάδων ευρώ στην κατάρτιση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο κος Ανδριώτης υπογράμμισε ότι το δάσος του Αγίου Ματθαίου είναι μια πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή, καθώς από αυτό εξαρτάται και ο ίδιος ο οικισμός. «Δεν θα πρέπει να το δούμε αποσπασματικά αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας που να θωρακίζει το δάσος μας για τα επόμενα χρόνια και επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διανοίξεις αγροτικών δρόμων που θα βοηθήσουν την προστασία  του…» Νομίζω, κατέληξε ο  Τζ. Ανδριώτης,  ότι το δάσος το Αγίου Ματθαίου αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, σύντομα θα κινδυνεύσει.    

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο περιφερειακός  διοικητής της Π.Υ Ν. Κολοβός, ο διοικητής νομού της Π.Υ. Ν. Θεοδωράκος, ο διοικητής του κλιμακίου Νότιας Κέρκυρας, πυροσβέστες, κάτοικοι της περιοχής, μέλη εθελοντικών ομάδων και  εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος