Κέρκυρα: Παρέμβαση του Δικηγορικού συλλόγου για τις αυξήσεις στα μισθώματα

Το πρόβλημα της στέγης είτε για κατοικία είτε για επιχειρήσεις αναδεικνύει ο Δικηγορικός σύλλογος Κέρκυρας με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη ζητώντας να μπει πλαφόν στις αυξήσεις μισθωμάτων. Κέρκυρα: Παρέμβαση του Δικηγορικού συλλόγου για τις αυξήσεις στα μισθώματαΑυτό που τονίζει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Γιάννης Κοντός μιλώντας στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είναι ότι οι αυξήσεις των μισθωμάτων με βάση τον τιμάριθμο σε συνδυασμό με το σύστημα Airbnb οδηγούν σε ασφυκτικές καταστάσεις τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Αν προσθέσει κανείς σε αυτές τις δυσκολίες και την αδυναμία να χτίσει κανείς αφού πλέον καταργήθηκε η δυνατότητα να εκδοθούν οικοδομικές άδειες στα μικρά οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου ακίνητα δημιουργούν τεχνητή αύξηση των ήδη ακριβών ενοικίων όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα προάστια.
Στην ανακοίνωση του ο Δικηγορικός σύλλογος συγκεκριμένα ζητά να μπει πλαφόν στην αναπροσαρμογή των μισθωμάτων για τα οποία προβλέπεται να αυξάνονται ετησίως σε ποσό ίσο με τον δείκτη τιμών καταναλωτή διότι φέτος αυτές οι αυξήσεις θα είναι πολύ μεγάλες.
“Πολλές μάλιστα από τις μισθώσεις αυτές αναπροσαρμόζονται την 01/01, ενώ πολλές επίσης, ιδιαίτερα οι επαγγελματικές μισθώσεις καταστημάτων, έχουν ήδη υψηλό μίσθωμα, που μπορεί να φτάνει αρκετές χιλιάδες ευρώ το μήνα, φαινόμενο συχνότατο και στην Κέρκυρα, μέρος κατ’ εξοχήν με τουριστική οικονομία.
Ο τιμάριθμος στη χώρα μας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της παγκόσμιας ακρίβειας των προϊόντων, κυμαίνεται σε ποσοστό υψηλότατο, μάλιστα από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον περασμένο μήνα σε ποσοστό που υπερέβαινε κατά πολύ το 10%, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, σε ποσοστό ανω του 9%.
Τούτο σημαίνει ότι τα μισθώματα, ιδιαίτερα στις επαγγελματικές μισθώσεις, όπου έχει συμφωνηθεί τιμαριθμική αναπροσαρμογή, θα πρέπει να αυξηθούν σε ιλιγγιώδη ποσά.
Αυτό βέβαια ζημιώνει δραστικά τους μισθωτές, που στις μισθώσεις είναι το αδύναμο μέρος.
Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινωνικής παρέμβασης του ΔΣΚ, θεωρεί ότι θα πρέπει με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης, να ψηφιστεί διάταξη Νόμου, που, για τουλάχιστον 1 έτος, να προβλέπει πλαφόν αύξησης των μισθωμάτων, σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 4%, στις περιπτώσεις που η αναπροσαρμογή προβλέπεται τιμαριθμική και ο τιμάριθμος υπερβαίνει το ποσοστό αυτό.
Επιπλέον ο ΔΣΚ θα προβεί σε οδηγία προς τα μέλη του – Δικηγόρους Κερκυρας, να προβλέπουν, στα νέα συμφωνητικά που θα συντάσσουν, το ενδεχόμενο υπερβολικού τιμαρίθμου και να προβλέπουν σε αυτά δικλείδες ασφαλείας για τα μέρη που εκπροσωπούν.
Τέλος, συστήνουμε στους συμπολίτες μας, στις περιπτώσεις των μισθώσεων που συνάπτουν, να λαμβάνουν συμβουλές από τους Δικηγόρους τους και να μην εμπιστεύονται την σύνταξη συμφωνητικών μίσθωσης σε μη εξειδικευμένα άτομα, ώστε να μην ζημιώνονται και να μην παραβλάπτονται τα δικαιώματα τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος