Πάνω από 10% η ανακύκλωση στη Β. Κέρκυρα

Ξεπερνάει το 10% το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κος Θόδωρος Βώρος και τα οποία δημοσιεύει σε άρθρο του.

Ο κος Βώρος, Οικονομολόγος, Στατιστικός MSc, Μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα Waste.gr, εξηγεί ότι το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είναι το μεγαλύτερο του νησιού αφού στην Κεντρική Κέρκυρα φθάνει στο 4,5% και στη Νότια Κέρκυρα στο 2%. Μάλιστα αυτό που τονίζει είναι ότι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για τη Βόρεια Κέρκυρα διότι χρησιμοποιεί το σύστημα της Πράσινης Γωνιάς που δίνει καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά και πολύ μικρό ποσοστό υπολειμμάτων.
Στην ανάλυση του καταγράφει:
Σε προηγούμενη ανάλυση αποδείχθηκε ότι για την περίοδο 2014-2020 το ποσοστό ανακύκλωσης στην Κέρκυρα κυμάνθηκε από 4,4% έως 6,6% με το επιστρεφόμενο υπόλειμμα από την διαδικασία της διαλογής των συλλεγόμενων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών του μπλε κάδου στο ΚΔΑΥ, που οδηγείται σε ταφή (ΧΥΤΑ) να φθάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα μεταξύ 50% και 60%. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα αλλαγής στρατηγικής και μετάβασης σε αποδοτικότερα μοντέλα διαχείρισης των Αστικών Στερών Αποβλήτων (ΑΣΑ).
Από την έναρξη της λειτουργίας τριών Δήμων στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, η διαχείριση των ΑΣΑ στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας διαφέρει ουσιωδώς σε σχέση με αυτήν των άλλων δύο Δήμων στο νησί.
Από την 01.09.2019 οπότε και δημιουργείται ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας μετά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, δεν υπάρχει δίκτυο μπλε κάδου και για το 2019 καταγράφεται μηδενικό ποσοστό ανακύκλωσης. Την εποχή εκείνη στα όρια του Δήμου του βορά βρίσκονται σε λειτουργία 6 «Πράσινες Γωνίες Ανακύκλωσης», δημιουργήματα τοπικών εθελοντικών πρωτοβουλιών από ενεργούς πολίτες και απετέλεσαν τα μοναδικά σημεία συγκέντρωσης καθαρών προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων των οποίων η αποκομιδή στηρίχτηκε αποκλειστικά από ένα τοπικό επαγγελματία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ποσότητες ανακυκλώσιμων το 2019 ήταν μηδενικές, το 2020 ανήλθαν σε 226 τόνους στους οποίους πρέπει να προσθέσουμε 56 τόνους που συλλέχθηκαν από την ΚΟΙΝΣΕΠ Σινιών και 116 τόνοι γυαλιού. Δεδομένου ότι η παραγωγή σύμμεικτων ήταν 7.812 τόνοι, το ποσοστό ανακύκλωσης που επιτεύχθηκε το 2020 διαμορφώνεται στο 4,8% της συνολικής παραγωγής ΑΣΑ.
Πάνω από 10% η ανακύκλωση στη Β. Κέρκυρα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, και καθώς σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία ολοένα και περισσότερες «Πράσινες Γωνίες ανακύκλωσης», συλλέχθηκαν: α) 450 τόνοι ανακυκλώσιμων από το δίκτυο του Δήμου που περιλαμβάνει και ποσότητες ρούχων (χωριστό ρεύμα από τον Ιούνιο 2021 σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Όλοι Μαζί για την Κέρκυρα») και β) 178 τόνοι από την ΚΟΙΝΣΕΠ Σινιών. Στις ποσότητες αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί α) η ποσότητα ανακυκλώσιμων από τις μη συνεργαζόμενες Πράσινες Γωνίες με το δίκτυο του Δήμου (κατ’ εκτίμηση 20-50 τόνοι ετησίως ανά Πράσινη Γωνία), β) οι ποσότητες που έχουν προκύψει από την ανακύκλωση περίπου 1.500 στρωμάτων και λοιπών ογκωδών π.χ. επίπλων και γ) οι ποσότητες γυαλιού που προβλέπεται λόγω της ανάπτυξης της συλλογής του σε πολλά σημεία να δι- ή/και να τριπλασιαστούν (κατ’ εκτίμηση 150-200 τόνους). Τέλος, ας σημειωθεί ότι μέσα από τη δράση επαναχρησιμοποίησης που προωθεί ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, κυρίως μέσω των «Πράσινων Γωνιών Ανακύκλωσης» της Κασσιώπης, της Αχαράβης και του Αρίλλα, υπάρχουν σημαντικές ποσότητες ρουχισμού και αντικειμένων, όπως έπιπλα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. τα οποία οι δημότες προμηθεύονται δωρεάν με αποτέλεσμα να αποκτούν ένα δεύτερο «κύκλο ζωής» και με τον τρόπο αυτό να εκτρέπονται από το σύστημα του πράσινου κάδου.

Συνοψίζοντας, μέσα σε 2 χρόνια ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας έχει επιτύχει ποσοστά ανακύκλωσης από το 0% σε 4,8% τον 1ο χρόνο και πάνω από 10% το 2ο χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος