Κέρκυρα: Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του αρχείου της Κερκυραϊκής Σκηνής

Προς την ολοκλήρωση του οδεύει το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου της Κερκυραϊκής σκηνής το οποίο γίνεται από το τους φοιτητές του τμήματος Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Δαρμανή πρόεδρο της Κερκυραϊκής σκηνής το αρχείο αυτό περιλαμβάνει στοιχεία πολύ παλιά που έρχονται από το 1869 όταν ιδρύθηκε στην Κέρκυρα η Φιλοδραματική Εταιρεία «Φοίνιξ». Ο Σύλλογος εν συνεχεία διασπάται και δημιουργούνται ο «Φοίνιξ» και ο «Καποδίστριας», ξαναενώνονται ύστερα από προσπάθειες του Γεράσιμου Ασπιώτη, τότε ιδιοκτήτη της ομώνυμης χαρτοβιομηχανίας και δημιουργείται ο Δραματικός σύλλογος και με δικά του χρήματα χτίζεται το θέατρο Φοίνικας. Σύμφωνα με το ιστορικό που έδωσε ο κος Δαρμανής, η ιστορία συνεχίζεται από το Δήμο διότι ο κος Ασπιώτης δεν άντεξε οικονομικά και μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες με τον τότε Δήμο Κερκυραίων, το ακίνητο περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Δήμου.
Στην Κέρκυρα είχε δημιουργηθεί και δραματική σχολή, η οποία στεγαζόταν σε ακίνητο της οδού Θεμιστοκλέους, κοντά στον Άη Νικόλα De Vecchio και το οποίο καταστράφηκε μαζί με τη βιβλιοθήκη και ολόκληρο το αρχείο στον β΄παγκόσμιο πόλεμο.
Η Κερκυραϊκή σκηνή ιδρύθηκε το 1970 από μέλη του διαλυμένου δραματικού συλλόγου, μετά τον πόλεμο οι οποίοι προσπάθησαν να φέρουν ξανά το θέατρο στην Κέρκυρα.
Η δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών τόσο του Δήμου Κερκυραίων όσο και των ανθρώπων της Κερκυραικής Σκηνής με πρώτο τον αείμνηστο Αριστείδη Τσιλιμπάρη, καθηγητή μέσης εκπαίδευσης και για πολλά χρόνια πρόεδρο της Σκηνής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος