Κέρκυρα: Μνήμες Λαμπράκη, Γεωργάκη και Πολυτεχνείου

Τρία γεγονότα σε πολύ ταραγμένες εποχές, συνδέονται μεταξύ τους και διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με τον απόηχό τους να ξεπερνά το χρονικό όριο της μεταπολίτευσης και με τα μηνύματά τους να φτάνουν στις μέρες μας ακόμα επίκαιρα.

Η δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από την οποία συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια. Ο αυτοπυρπολισμός για διαμαρτυρία, του αντιστασιακού Κερκυραίου φοιτητή Κώστα Γεωργάκη στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας ως ένα πρώτο ηχηρό χτύπημα στην εικόνα της Χούντας στο εξωτερικό, πριν από 53 χρόνια.

Κέρκυρα: Μνήμες Λαμπράκη, Γεωργάκη και Πολυτεχνείου

Η συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο του ορεινού χωριού Νυμφές, προσκεκλημένοι των πολιτιστικών συλλόγων Νυμφών, Σφακερών και Περίθειας υπό τη διοργάνωση του συγγραφέα και ερευνητή Κώστα Παπούτση, είχαν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες διηγήσεων από ανθρώπους που αποτέλεσαν ζωντανά κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας. Η εκδήλωση διήρκησε πάνω από τρεις ώρες σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Συγκινητικές στιγμές οι μνήμες τόσο της συζύγου του Γρηγόρη Λαμπράκη όσο και της αδελφής του Κώστα Γεωργάκη από τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και του ιστορικού εκφωνητή του Σταθμού του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Παπαχρήστου. Η σύζυγος Μαρία Τσιρώνη Λαμπράκη αλλά και ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος ήρε το όνομα του πατέρα του, με τις μαρτυρίες τους έδωσαν το στίγμα της εποχής αλλά και της ίδιας της προσωπικότητας του δολοφονημένου από το παρακράτος βουλευτή.

Κέρκυρα: Μνήμες Λαμπράκη, Γεωργάκη και Πολυτεχνείου

Μίλησε επίσης και η Κατερίνα Γεωργάκη, αδελφή του αντιστασιακού φοιτητή που το Σεπτέμβριο του 1970 αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα και άφησε πίσω του επιστολές τόσο στην οικογένειά του όσο και στις ιταλικές αρχές καταγγέλλοντας τα μαρτύρια του ελληνικού λαού από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, ενός ιστορικού γεγονότος που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν είναι ευρέως γνωστό…

Κέρκυρα: Μνήμες Λαμπράκη, Γεωργάκη και Πολυτεχνείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος