Κέρκυρα: Μεγάλη κινητικότητα για τους δασικούς χάρτες

Μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται στο θέμα των δασικών χαρτών, μετά την αναστάτωση που δημιούργησε σε όλα τα νησιά του Ιονίου η εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούσε από τους δασάρχες να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο όλες τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις ως δημόσιες και στη συνέχεια όσοι ιδιώτες έχουν στην κυριότητα τους δασικές εκτάσεις να προσφύγουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες.

Ο πρώτος δασάρχης που προχώρησε σε δήλωση ιδιοκτησίας υπέρ του Δημοσίου όλες τις δασικές εκτάσεις ήταν αυτός της Λευκάδας. Στην Κέρκυρα δεν υπεβλήθη ανάλογη δήλωση ακόμη, διότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο σε όλο το νησί.

Στη Λευκάδα έχουν δημιουργηθεί μεγάλες αντιδράσεις από όλους τους τοπικούς φορείς.

Όμως, μετά από συσκέψεις στο Υπουργείο, ο Βουλευτής Λευκάδας, Αθανάσιος Καββάδας, σε δηλώσεις του είπε ότι θα ακολουθήσει νέα εγκύκλιος με βάση την οποία το δημόσιο θα δηλώσει ως κρατικά μόνο τα δασικά για τα οποία έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

Αυτό λύνει σε ένα βαθμό το θέμα της ιδιοκτησίας. Βεβαίως, αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου και να επιβεβαιωθούν οι αλλαγές δια στόματος Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά ο οποίος αναμένεται στην Κέρκυρα την Κυριακή στην εκδήλωση κοπής της πίττας της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή προέκυψε νέο ζήτημα. Αφορά την αδυναμία του Δημοσίου να εξετάσει το μεγάλο αριθμό των ενστάσεων που ήδη έχουν υποβληθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αριθμός των ενστάσεων είναι  3.500 και η επιτροπή που θα τις εξετάσει δεν έχει συσταθεί ακόμη. Αλλά και όταν συσταθεί η επιτροπή θα είναι μόνο μία, διότι διαπιστώνεται αδυναμία του Δημοσίου να συστήσει περισσότερες λόγω έλλειψης προσωπικού. Απλή αριθμητική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσοι πρόλαβαν και υπέβαλαν ένσταση θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 3 χρόνια για την εκδίκαση της υπόθεσης τους.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Κοντός δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ότι ο Σύλλογος έχει κάνει το καθήκον του και ήδη έχει ορίσει τους εκπροσώπους του στην επιτροπή των ενστάσεων όπως και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Κατανοεί ότι δημιουργείται νέο θέμα με την αδυναμία του Δημοσίου να συστήσει περισσότερες επιτροπές. Όμως θεωρεί ότι τη μεγαλύτερη αδικία έχουν υποστεί όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν ένσταση αφού δεν δόθηκε παράταση της προθεσμίας την οποία ζητούσε επίμονα. Αυτοί οι πολίτες τώρα είναι υποχρεωμένοι να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους.

Απαράδεκτη ταλαιπωρία των πολιτών χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης το θέμα που προέκυψε με τους δασικούς χάρτες αποδίδοντας ευθύνες ευθέως στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το όλο θέμα θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες πολίτες, τονίζει, και παράλληλα θα ταλαιπωρήσει και τα δικαστήρια με τον τεράστιο φόρτο υποθέσεων που θα προστεθούν. Ο βουλευτής ζητά άμεση επίλυση του θέματος με πολιτικές αποφάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος