Κέρκυρα: Με λαμπρότητα και καλό καιρό η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

“Έβαλε ο Άγιος το χέρι του” και ο καιρός μετά τη χθεσινή κακοκαιρία, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος, σήμερα πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, το Πρωτοκύριακο, με αποτέλεσμα η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα να γίνει υπό τις καλύτερες συνθήκες.
Η λιτανεία γίνεται σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, ο οποίος απάλλαξε την Κέρκυρα από την πανούκλα. Το 1673, πριν κλείσουν καλά καλά πενήντα χρόνια από την επιδημία του 1629, η πανούκλα “θέρισε” και πάλι την Κέρκυρα σημειώνοντας τα πρώτα κρούσματα στη Γαρίτσα. Από εκεί απλώθηκε σε όλη την πόλη και θανάτωσε πολλούς ανθρώπους, παρά τα υγειονομικά μέτρα που έλαβαν οι βενετοί.
Κέρκυρα: Με λαμπρότητα και καλό καιρό η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Επί τρία μερόνυχτα οι Κερκυραίοι έβλεπαν ένα φως πάνω από την εκκλησία του Αγίου. Η πανούκλα σταμάτησε. Οι άρρωστοι έγιναν καλά. Θαύμα είπαν. Αμέσως οι Βενετικές αρχές καθιέρωσαν τη λιτανεία. Έγινε την ίδια χρονιά. Από τότε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε μια ακόμα τελετή. Σε ανάμνηση της πρώτης διαδήλωσης – αντιστασιακής πράξης που είχαν κάνει οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου ενάντια στο φασισμό, στους Ιταλούς κατακτητές, το 1941.
Κάθε χρόνο το 2ο Γυμνάσιο αποχωρεί “θριαμβευτικά” από τη λιτανεία και παρελαύνει προς την πλατεία του 2ου Γυμνασίου μαζί με τη Φιλαρμονική της Κορακιάνας, προκειμένου να τιμήσει αυτή την επέτειο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος