Κέρκυρα: Καταγγελτικό ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου για το κτηματολόγιο -“Παραπληροφορεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ.” απαντά το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

Με κοινό ψήφισμα τους, αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας με τους προέδρους του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, ζητούν την  παράταση στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας που έληξε στις 12 Απριλίου.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για “αναλγησία και συγκεντρωτισμό” με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν τα επανειλημμένα αιτήματα της Κέρκυρας για παράταση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι έχει δηλωθεί μόνο το 10% των δικαιωμάτων ως τώρα και ο χρόνος έως τις 30/11/2024, όποτε και θα υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις εκπρόθεσμα, δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα δικηγορικός σύλλογος, τεχνικό και οικονομικό επιμελητήριο καλούν όλους τους φορείς του τόπου να πάρουν θέση και να πιέσουν την Κυβέρνηση για παράταση, ώστε οι δηλώσεις να κατατίθενται ως εμπρόθεσμες και όχι εκπρόθεσμες, ενώ ζητούν την παρέμβαση και του μέλους του ΔΣΚ, ΥΠΕΘΑ & πρ. Βουλευτή Κερκύρας Νίκου Δένδια για να βοηθήσει για τη λύση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η απάντηση της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ”

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση της, η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» υπογραμμίζει πως «η πρόσφατη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας σχετικά με την τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης, αδικεί τον θεσμικό του ρόλο αφού σκοπίμως παραπληροφορεί τους πολίτες». Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξης:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, υπενθυμίζουμε ότι όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Πρόεδρος του ΔΣΚ:

Ο Νόμος 5076/23 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 ορίζει ως ύστατη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κτηματογράφησης την 30ή Νοεμβρίου 2024. Οι εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις δύναται να υποβληθούν χωρίς πρόστιμο.

Παρακινούμε τους πολίτες να εισέλθουν στον ιστότοπο maps.ktimatologio.gr και να εντοπίσουν το γεωτεμάχιο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά σχέδια του αναδόχου κτηματογράφησης. Εφόσον συμφωνούν με τα όρια δεν υπάρχει ανάγκη υποβολής νέου τοπογραφικού από τους πολίτες, παρά μόνο στην περίπτωση που απαιτείται ακριβέστερη αποτύπωση και απόδοση των ορίων των ακινήτων τους.  Η δήλωση κτηματογράφησης είναι για την πλειοψηφία των περιπτώσεων μια εξαιρετικά απλή διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο χρόνο, ενώ σε επίπεδο δικαιολογητικών αρκεί μόνο η αστυνομική ταυτότητα του ιδιοκτήτη, ο τίτλος κτήσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής. Σε περίπτωση χρησικτησίας αρκούν δύο έγγραφα που αποδεικνύουν την 20ετη νομή του ακινήτου εκ των οποίων το ένα είναι η δήλωση Ε9 και το άλλο μπορεί να είναι μία ένορκη βεβαίωση.

Καλούμε τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας που έχουν απορίες σχετικά με τη διαδικασία να απευθυνθούν στο info@ktimakerkyrathesprotia.gr αφού ο Πρόεδρος του Συλλόγου δεν τους έχει ενημερώσει επαρκώς.

Καλούμε τους πολίτες να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους σήμερα, διότι μετά τις 30 Νοεμβρίου θα απαιτούνται βάσει της Νομοθεσίας χρονοβόρες, κοστοβόρες αλλά και αχρείαστες δικαστικές ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους δικαιώματα απέναντι σε τρίτους ή απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. Παραμένουμε στη διάθεση όλων των τοπικών επαγγελματικών φορέων ώστε να λυθούν τα προβλήματα, όπως λύθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος