Κέρκυρα: Εκδηλώσεις μνήμης της παρουσίας των Σέρβων στο Βίδο

Οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα 1916-1918 πραγματοποιούνται σήμερα στο Βίδο.

Στην Κέρκυρα βρίσκονται Πολυμελείς αντιπροσωπείες δύο σερβικών κρατών, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο Βίδο, για να τιμήσουν τους προγόνους τους στο Σέρβικο Μαυσωλείο.
Στην Κέρκυρα βρίσκονται, εκ μέρους της Σερβίας η Υπουργός Εργασίας της Darija Kisic Tepavcevic ενώ εκ μέρους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ήρθε η Πρόεδρος Željka Cvijanović.

Στα τέλη του 1915 και τις αρχές του 1916 οι Σέρβοι δεν άντεξαν στην ισχυρή αυστροουγγρική, γερμανική και βουλγαρική επίθεση και εξαναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα από το Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα αρχικά στην ανατολική πλευρά του νησιού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Βίδο, όπου οι ασθένειες επέφεραν το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών. Αρκετά χρόνια μετά, το πρώτο μνημείο για τους πεσόντες Σέρβους τοποθέτησε το Βασιλικό Ναυτικό του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Πρόκειται για τον πέτρινο σταυρό που βρίσκεται πάνω από το σημερινό Μαυσωλείο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1922 από το βασιλιά Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς. Το μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο στο νησί του Βίδο λειτούργησε το 1939. Στις μαρμάρινες πλευρές του βρίσκονται οι οστεοθήκες με τα οστά των πολεμιστών, οι οποίοι είχαν ενταφιαστεί σε 27 κοιμητήρια της Κέρκυρας. Τα οστά 1532 αγνώστων πολεμιστών έχουν ενταφιαστεί σε δύο παράπλευρους εξωτερικούς τάφους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος