Κέρκυρα: Έφυγε από τη ζωή ο Φίλης Κορωνάκης, ιστορικό στέλεχος της αριστεράς

Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Φίλης Κορωνάκης, πλήρης ημερών, στην 10η δεκαετία της ζωής του.
Ο Φίλης Κορωνάκης έζησε τη ζωή του μέσα σε ακατάπαυστους αγώνες στις δύσκολες εποχές της χώρας μας με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και ακόμη θανατική καταδίκη.
Οι πολιτικοί του φίλοι, σε συνεργασία με το σωματείο ‘Λαζαρέτο’ του οποίου διετελεσε αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια, είχαν οργανώσει στις 28/10/17 ένα αφιέρωμα προς τιμήν του.
Ο Φ. Κορωνάκης είχε εγκλεισθεί από τους Γερμανούς πρώτα σε στρατόπεδο ομήρων στα Γιάννενα και στη συνέχεια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Θεσσαλονίκη, όπου τον βρήκε η απελευθέρωση.
Ακολούθησαν καταδίκες, φυλακίσεις (και στην φυλακή της Κέρκυρας) και εξορίες από το εμφυλιοπολεμικό και μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς της χώρας.
Γλύτωσε την θανατική καταδίκη επειδή το υποτιθέμενο έγκλημά του το είχε διαπράξει μέρα κατά την οποία ο ίδιος ήταν στην φυλακή.
Ο Φίλης Κορωνάκης δεν υπέγραψε ποτέ την περίφημη, «δήλωση μετανοίας» αλλά ούτε μια φορά δεν μέμφθηκε όσους υπέγραψαν.
Μετά την ιστορική διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, ο Κορωνάκης προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτ.
Δίδαξε εμπράκτως τη λήθη των πολιτικών παθών μεταξύ συντρόφων.
Τα μετέπειτα χρόνια έγινε ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων, στην Κέρκυρα, όπου συνέχισε τη δράση του στα πλαίσια της ανανεωτικής αριστεράς, μέχρι την τελευταία του στιγμή. Μύησε τους νεαρότερους σε ηλικία προσφέροντας απλόχερα την προφορική ιστορική μνήμη.
Ο Φίλης άφησε πίσω του παιδιά και εγγόνια. H κηδεία του Φίλη Κορωνάκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 5.00 το απόγευμα στο Α’ Κοιμητήριο της Γαρίτσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος