Κέρκυρα: Ανακινείται το θέμα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων

Ανακινείται το θέμα της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων των ελαιοτριβείων.


Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου έθεσε το θέμα στα στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου με τα οποία είχε συναντήσεις τις προηγούμενες μέρες και με τους οποίους συζήτησαν τους τρόπους χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ορέστη Καβαλάκη και συζήτησε τη δυνατότητα χρηματοδότησης, με την εξεύρεση του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου, της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην ΠΕ Κέρκυρας, η οποία θα επεξεργάζεται κατά βάση τα βιοαπόβλητα των ελαιοτριβείων. Κατά το τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκε να οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης, ώστε να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα που θα έχουν προκύψει κατά το διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει και σε σχέση με την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα συμφωνήσει επιχειρηματικά να στηρίξει αυτόν τον σχεδιασμό.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ο κος Ιωάννου, υπάρχει ήδη επιχειρηματικός όμιλος που έδειξε ενδιαφέρον και όπως είπε την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί και με τα στελέχη του ενδιαφερόμενου ομίλου καθώς και με τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, με τους οποίους άλλωστε έχει ήδη σειρά συναντήσεων. Οι τρόποι χρηματοδότησης που συζητούνται είναι το ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή μόνο από τον ιδιώτη. Το εργοστάσιο θα μπορεί να επεξεργάζεται τη μούργα και τον ελαιοπυρήνα ανάλογα με τις επιλογές των ίδιων των ελαιοτριβείων και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει εδαφοβελτιωτικά, τα οποία θα πουλάει, σύμφωνα με μελέτη που έχει κάνει το Πολυτεχνείο.

Επίσης ο κος Ιωάννου συζήτησε με τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς θέματα που έχουν σχέση με την πρόοδο στελέχωσης της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών του Ιονίου, στην οποία ο Αντιπεριφερειάρχης έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της ΠΙΝ, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας, τους οικονομικούς της πόρους αλλά και επιμέρους θέματα αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης και φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών της Μονάδας.

Το βιοτεχνικό πάρκο της Κέρκυρας ήταν επίσης ένα από τα θέματα που ανακινεί ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος συζητώντας το με τη σ Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, Θέμιδας Ευτυχίδου και τον τον Σπυρίδωνα Περόγαμβρο, Ειδικό Σύμβουλο της Γ.Γ. για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Θετικό κρίθηκε το γεγονός ότι συμμετέχει ως μέτοχος το Επιμελητήριο Κέρκυρας και η πρόθεση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας να συμμετέχει σε αυτό, καθώς και οι πρώτες επαφές που έγιναν με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τη στέγαση δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών τους.

Γνωστοποιήθηκε δε στον Αντιπεριφερειάρχη ότι το προσεχές διάστημα των δυο μηννών θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αφορούν στον τρόπο χρηματοδοτήσεων τόσο των υφιστάμενων όσο και στον υπό σχεδιασμό Επιχειρηματικών Πάρκων της χώρας, όπου με βάση αυτές θα γίνει και πιο λεπτομερής προσέγγιση του συντομότερου τρόπου υλοποίησης του Επιχειρηματικού Πάρκου στην ΠΕ Κέρκυρας.

Δεν θεωρεί όμως καθορισμένο το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί, σημείο στο οποίο κατά το παρελθόν υπήρχαν τριβές και συγκρούσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος