Ερώτηση για τα απορρίμματα της Κέρκυρας στην Ευρωβουλή από τον Ε. Φράγκου

Ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκου, της Ελληνικής Λύσης, με την οποία ζητά γραπτή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κος Φράγκου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αν υπάρχει στην Κέρκυρα σχέδιο αντιμετώπισης, αν σκοπεύει να σχεδιάσει μια εργαλειοθήκη με καλές πρακτικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο και τέλος αν διατίθενται αναξιοποίητα ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης δηλώνει ότι η συνήθης απάντηση της Κομισιόν είναι ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία η χώρα μας δεν αξιοποιεί.
Στο κείμενο δε της ερώτησης του παρουσιάζει θλιβερή εικόνα της Κέρκυρας με ξέχειλους κάδους και μπάζα, στον Άγιο Ματθαίο, στο δάσος Κομπιτσίου, στον Ίσσο, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, και τονίζει ιδιαίτερα την καθυστέρηση στην ανακύκλωση.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Η Κέρκυρα συχνότατα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Υπάρχουν ξέχειλοι κάδοι και μπάζα, γεγονός που αυξάνει πολλαπλά τους κινδύνους κατά την καλοκαιρινή περίοδο στον Άγιο Ματθαίο, στο δάσος Κομπιτσίου στην Ίσσο, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, καθώς και στον υδροβιότοπο Κορισσίων και στο κεδροδάσος.
Η προβληματική αποκομιδή δημιουργεί πολλαπλές εστίες κινδύνου για την υγεία των Κερκυραίων.
Τα τουριστικά έσοδα της νήσου αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για κινητοποίηση άνευ περαιτέρω καθυστερήσεων. Η νησιωτικότητα επίσης αποτελεί πρόκληση για μια ασφαλή, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του θέματος.
Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί, καθώς η Ελλάδα απώλεσε την ευκαιρία να αξιοποιήσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-20 για την προώθηση δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων και τις υποδομές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άρτιο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την Πολιτική Συνοχής 2021-2027 πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης αποβλήτων, ενδεχομένως με τη συμβολή καινοτόμων επιχειρήσεων. Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή:
1. Εφόσον έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, διαθέτει προτεινόμενο σχέδιο αντιμετώπισης;
2. Διαθέτει ή σκοπεύει να σχεδιάσει μια εργαλειοθήκη με καλές πρακτικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο;
3. Διατίθενται αναξιοποίητα ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος