ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Μεγάλο πρόβλημα της στέγασης των νεοδιόριστων και αναπληρωτών

Το ζήτημα της στέγης για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και τους αναπληρωτές θέτει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, τονίζοντας ότι “έχει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτό που νομίζαμε”.

Στην Κέρκυρα έρχονται συνολικά περίπου “500 αναπληρωτές κάθε χρόνο και –πλέον- περίπου 450 νεοδιόριστοι και στις 2 βαθμίδες εκπαίδευσης”. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ανεύρεση στέγης και τα ακριβά ενοίκια, πρόβλημα που γίνεται ολοένα δυσκολότερο, με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που έχουν απογειώσει τις τιμές.

“Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν σε σημείο, να διανυκτερεύουν, ακόμη και στα αυτοκίνητα και στις παραλίες -ακόμα και στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό, το πόσοι πολλοί αναπληρωτές, προτιμούν να αρνηθούν το διορισμό τους στην Κέρκυρα, από το να αναγκαστούν να δίνουν μια μικρή «περιουσία» για την κατοικία τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συνδικάτου και συνεχίζει: “Ακόμα και οι «τυχεροί» που θα βρουν σπίτι, έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του τουρισμού: είναι αναγκασμένοι να αφήσουν το σπίτι, από τις 30 Ιουνίου (και σε πολλές περιπτώσεις πιο πριν, λες και τα σχολεία δουλεύουν με βάση τις ανάγκες των τουριστών), η μίσθωση του σπιτιού ξεκινά τον Οκτώβριο, οι τιμές είναι απλησίαστες και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρεώσεις γίνονται με βάση τις ανάγκες των ιδιοκτητών”.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας θεωρεί “απαράδεκτη και προσβλητική, για το σύνολο του κλάδου των εκπαιδευτικών”, αυτήν την κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:

1. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών και νεοδιόριστων στην Κέρκυρα, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.
2. Να μισθωθούν ξενοδοχεία, τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
3. Να επεκταθούν οι φοιτητικές εστίες και να υπάρξει πρόβλεψη για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
4. Σίτιση όλων των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών -και όχι μόνο 8, όπως πέρσι-, στη φοιτητική λέσχη.
5. Επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους και επιπλέον επίδομα 500 ευρώ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα.
6. Ειδικά οι Δήμοι Βόρειας, Νότιας Κέρκυρας και Παξών, να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.
7. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, να λάβει ανάλογες αποφάσεις, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
8. Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Μέχρι να γίνουν πράξη τα παραπάνω, η ΕΛΜΕ προσπαθεί να δείξει την αλληλεγγύη της βοηθώντας τους συναδέλφους τους να βρουν κατοικία. Γι’ αυτό όποια/ος, ξέρει ανοίκιαστα σπίτια, κάνουν παράκληση να στείλει ένα email στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας -elmekerkyras@gmail.com- ή sms στο κινητό του Προέδρου 6944441267 και του Γραμματέα, 6936520737 .
Αυτή η διαδικασία αλληλοενημέρωσης επείγει, διότι αφορά πολύ κόσμο, και χρειάζεται να συνεχιστεί όλον τον χρόνο καθώς η ροή προσέλευσης των αναπληρωτών συναδέλφων είναι συνεχής.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, θα κάνει παρέμβαση στη ΔΔΕ Κέρκυρας, για το ζήτημα της στέγασης, την τελευταία μέρα της ορκωμοσίας των νεοδιόριστων, ώστε να τους υποδεχτούν αγωνιστικά και να διεκδικήσουν όλοι μαζί, λύση στο πρόβλημα της στέγασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος