Διπλή επέτειος για Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ιόνιο Ακαδημία

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τη συνέργεια φορέων όπως η Αναγνωστική Εταιρία, λόγω της σύμπτωσης δυο επετείων: των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας και των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τη συνέργεια φορέων όπως η Αναγνωστική Εταιρία, λόγω της σύμπτωσης δυο επετείων: των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας και των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως σημείωσε σήμερα ο αντιπρύτανης Ηλίας Γιαρέμης σε συνέντευξη Τυπου παρουσίασης της επιτροπής που δημιουργήθηκε για τη διοργάνωση δράσεων, η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας συνιστά γεγονός μεγάλης αξίας για την ελληνική παιδεία και τη σύνδεσή της με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πραγματικότητες: “Η Ιόνιος Ακαδημία δεν είναι πραγματικά υπόθεση μόνο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι μία κληρονομιά για όλη την Κέρκυρα και για όλα τα Ιόνια Νησιά. Συνεπώς, ως κληρονόμοι θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με αυτήν την πολύ σπουδαία και πρωτοπόρο και καινοτόμο για την εποχή της κληρονομιά”.

Η πρώτη δράση αφορά έκθεση για τον Λόρδο Γκίλφορντ και την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, μία έκθεση που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα σχεδίασμα του οράματος της ίδρυσης και της λειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας μέσα από πολυάριθμα τεκμήρια, όπως επίσημα διοικητικά έγγραφα, ιδιωτική αλληλογραφία, αποσπάσματα του Τύπου της εποχής, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, ζωγραφικά πορτρέτα κ.α.

Διπλή επέτειος για Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ιόνιο Ακαδημία
Ο αντιπρύτανης Ηλ, Γιαρέμης

Η δεύτερη δράση αφορά έκθεση έργων και τεκμηρίων με τίτλο “Η ζωγραφική στο Ιόνιο, 18ος 19ος αιώνας”. Ο σχεδιασμός της έκθεσης περιλαμβάνει περίπου 100 ζωγραφικά έργα και περίπου 70 τεκμήρια και θα γινει στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

Θα διοργανωθεί επίσης ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “η εκπαίδευση στα Ιόνια Νησιά τον 19ο αιώνα” το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου όπου και θα συμμετάσχουν ομιλητές από την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Προγραμματίζεται επίσης η έκδοση επετειακού τόμου για την Ιόνιο Ακαδημία και τον Λόρδο Γκίλφορντ.

“Εισβολή” φοιτητών με διαμαρτυρία για αντιδημοκρατικές μεθόδους της Πρυτανείας

Ομάδα φοιτητών μπήκε στο χώρο της εκδήλωσης, διέκοψε τον αντιπρύτανη Ηλία Γιαρέμη και σήκωσε πανό διαβάζοντας κείμενο διαμαρτυρίας κατά της πρυτανικής αρχής. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ως “Πρωτοβουλία Φοιτητριών και Φοιτητών Κέρκυρας”, έκαναν λόγο για φαινόμενα άγριας καταστολής παλαιότερων διαμαρτυριών με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συλλήψεις ενώ κατήγγειλαν τη διακοπή σίτισης της φοιτητικής κοινότητας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, μετά την αποχώρηση των διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

Διπλή επέτειος για Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ιόνιο Ακαδημία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος