Κάθετα αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Λευκίμμης και τη μετατροπή του σε μεγάλο του μέρος σε μαρίνα, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η δημοτική αρχή.
“Το λιμάνι της Λευκίμμης είναι πρωτίστως ακτοπλοϊκό και αυτή η λειτουργία του θα πρέπει να προστατευτεί για τα επόμενα χρόνια. Εάν σήμερα έχουμε τρία πλοία ανοικτού τύπου, αυτά θα πρέπει να γίνουν 6, να έρθει και κλειστού τύπου. Τα καύσιμα συνεχώς ακριβαίνουν, τα εισιτήρια θα αυξηθούν, για να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία από τα οποία ζούμε θα πρέπει να έχουμε πάντα μία φθηνή πύλη εισόδου”, υπογράμμισε ο κ. Λέσσης. Προσέθεσε ότι το Λιμάνι Λευκίμμης πρέπει να αναπτυχθεί με δημόσια χρηματοδότηση, να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, να αυξήσει στο μέγιστο βαθμό το ακτοπλοϊκό του έργο.
Πλήρως αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λευκίμμης τάχθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Νίκος Γκούσης, Γιάννης Πανδής και Γιώργος Κουλούρης.
Παρόντες στη συγκέντρωση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αυλωνίτης, υπογράμμισε πως το λιμάνι έχει συνεχώς αυξανόμενη ροή επιβατών οι οποίοι το 2017 και 2019 ξεπέρασαν τους 250.000, ενώ το 2018 έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 500.000. Κάτι που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του δημόσιου λιμένος σε πλήρη έκταση για την τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δ. Μπιάγκης, υπογράμμισε ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σχέδιο πάνω στο οποίο το λιμάνι θα παίξει το σπουδαίο ρόλο που επιθυμεί η τοπική κοινωνία.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το λιμάνι ως διαμαρτυρίας για την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος