Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, το μεσημέρι της Κυριακής στο πνευματικό κέντρο της Μητροπολης, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το Ελληνικό τμήμα του CIOFF, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος των Σινιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF Μεσογειακών Πολιτισμών που θα πραγματοποιηθεί 6-10 Σεπτεμβρίου 2023 στην Κέρκυρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ έγινε από τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος του CIOFF, Κώστα Ιωαννίδη το Σάββατο 20 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πνευματικό κέντρο, όπου παρευρέθησαν και χαιρέτησαν τη διοργάνωση, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σπ. Γαρνέλης, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστήμιου Α. Φλώρος, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, οι δήμαρχοι κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας Μ. Υδραίου και Γ. Μαχειμάρης, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ε. Καρούμπη, ο πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας Τ. Ανδριώτης. Όλοι δήλωσαν την στήριξη τους στην σημαντική αυτή εκδήλωση, που όπως υπογράμμισαν στοχεύει στην ανάδειξη και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών πολιτισμών

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών θα φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα το Σεπτέμβριο του 2023 με τη συμμετοχή 16 χωρών της Μεσογείου, με περισσότερους από 400 χορευτές, μουσικούς, παραδοσιακούς τεχνίτες, σεφ και εκθέτες που θα παρουσιάσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Κύριο θέμα του φεστιβάλ είναι η θάλασσα και οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου στο πέρασμα των χρόνων. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η προώθηση της φιλίας και της ειρήνης μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εθίμων, παραδόσεων, φορεσιών, μουσικής και χορού και η παρουσίαση των πολιτιστικών ομοιοτήτων και διαφοροποιήσεων που ενώνουν δημιουργικά τους λαούς. Θα αποτελέσει δε, ένα εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις και δράσεις σε εμβληματικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας αλλά και στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού, με εκθέσεις, χορευτικά και γαστρονομικά εργαστήρια, επιστημονικό συνέδριο, οικονομικό φόρουμ, δράσεις της νεολαίας του CIOFF.

Προσκεκλημένες χώρες είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, η Παλαιστίνη, η Πορτογαλία, η Τυνησία.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής για την Unesco.

Επιστημονική Τράπεζα για τα φολκλορικά φεστιβάλ

Κατά την δεύτερη ημέρα (Κυριακή 20/11) των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον CIOFF ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco.

Ομιλητές ήταν οι: κα. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, εθνολόγος-λαογράφος, προϊσταμένη του τμήματος συλλογών, έρευνας και τεκμηρίωσης λαϊκής τέχνης Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού, UNESCO ICH Expert and Facilitator που ανέπτυξε το θέμα «Σκέψεις και καλές πρακτικές για τη σχέση των φολκλορικών φεστιβάλ με τη σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», η κα. Ρενάτα Δαλιανούδη, μουσικολόγος PhD Eθνομουσικολογίας, αν. καθηγήτρια τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, επιστημονική εκπρόσωπος Ιονίου Πανεπιστημίου για το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023 που παρουσίασε το θέμα «Ο ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων στην προβολή και διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς», ο κος. Σταύρος Κάτσιος, καθηγητής διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Οικονομικού Εγκλήματος Ιονίου Πανεπιστήμιου, κάτοχος της έδρας UNESCO για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριοτήτων και διευθυντής του Εργαστηριού Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων που μίλησε με θέμα «Το φολκλορικό Φεστιβάλ εργαλειοθήκη προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» και ο κος. Enrih Merdic, καθηγητής πανεπιστημίου Osijek, αντιπρόεδρος τομέα CIOFF Νότιας Ευρώπης, πρόεδρος CIOFF Κροατίας, Χοροδιδάσκαλος και χορογράφος με θέμα «Ο ρόλος των φεστιβάλ του CIOFF στον τομέα της Νότιας Ευρώπης».

Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Σαββάτου συμμετείχαν επίσης με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών και ο Πολυφωνικός Χορός Κοινοπιαστών Κέρκυρας «Γειτονία», καθώς και το Ιόνιο Ωδείο, το Ionian Horn Ensemble- σχολή κόρνου με τις σπουδάστριες σχολής Μονωδίας Λίας Κολυτά με έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023 Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023 Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023 Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023 Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023Ανακοινώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος