Θάσος: Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στο νησί – Προληπτικές εκκενώσεις οικισμών

Ανεξέλεγκτες καίνε τρεις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί της Θάσου που προκλήθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, από κεραυνούς. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στις 6 το πρωί περίπου και συνεχίζουν να καίνε περιμετρικά στον ορεινό όγκο του νησιού στις περιοχές Πρίνου – Ραχωνίου, Αλυκής – Θυμωνιάς με κατεύθυνση τα Κοίνυρα και Λιμεναρίων (Κάστρο)-Θεολόγου.
Θάσος: Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στο νησί – Προληπτικές εκκενώσεις οικισμών

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας οι πυρκαγιές πήραν έκταση καθώς και από τους δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους 7 μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή.

Το έργο των εναέριων μέσων γινόταν από το πρωί με δυσκολία λόγω των ανέμων, οι οποίοι ωστόσο κόπασαν νωρίς το απόγευμα και πλέον επιχειρούν ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό μέχρι τη δύση του ηλίου.

Οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται στο νησί, 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, στρατός και εθελοντές προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Στη Θάσο έχει μεταβεί και η Α’ ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και τη Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην περιοχή μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συντονίσει το έργο των πεζοπόρων τμημάτων που θα συνεχίσουν τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τραυματισμός πυροσβέστη

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στα Λιμενάρια, στην προσπάθειά του να κατασβήσει τη φωτιά. Ο άνδρας υπέστη κάταγμα στο πόδι του, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Πρίνου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί από το δήμο η προληπτική εκκένωση του οικισμού του Καζαβητίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» παραδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ3. Οπως είπε έχει ζητηθεί προληπτική εκκένωση και για άλλους οικισμούς.

Για «εφιαλτική κατάσταση» έκανε λόγο στην ΕΡΤ3 και ο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δ. Εμμανουηλίδης.

Να σημειωθεί ότι εκκενώθηκαν τα μοναστήρια επίσης του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχουν στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

Νωρίτερα λίγο έλλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου και Κώστας Μορφίδης που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή.

Έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985. Ζημιές από τις φλόγες υπέστησαν ξενοδοχείο στην περιοχή Θημωνιά και αγροικίες.

Διακοπή δρομολογίων των φέρυ στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Λόγω των ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας- Πρίνου με τα φέρυ μποουτ, παρά μόνο με το υδροπτέρυγο. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια Κεραμωτής – Θάσου.

Φωτιά σε περιοχή του Άγιου Όρους

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί και στην ευρύτερη περιοχή της μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος. Επί τόπου επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της.

Πηγή ΕΡΤ Καβάλας, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Πυρκαγιές στο Άγιο Όρος και στη Θάσο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος