Καβάλα: Ζωντανεύει η ιστορία του «Tokei Maru» στη Σμύρνη του 1922

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU», θα λάβει χώρα το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.

Τον Σεπτέμβριο του 1922, ο πλοίαρχος του Ιαπωνικού εμπορικού πλοίου «Tokei Maru» έσωσε τις ζωές 825 ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και ανδρών, Ελλήνων και Αρμενίων από την οργή των Τούρκων την ώρα που η πόλη της Σμύρνης στη Μικρά Ασία καιγόταν από άκρη σε άκρη.

Εκατό χρόνια αργότερα, το όνομα του πλοιάρχου και η τύχη του πλοίου είναι ακόμη άγνωστα. Μια σειρά από άρθρα και αναφορές σε βιβλία οδήγησαν την καθηγήτρια Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι στη δεκαετή έρευνά της, στην αναζήτηση του ήρωα πλοιάρχου. Μια αναφορά στην εφημερίδα της εποχής «ΑΘΗΝΑΙ» για τον κύριο Λου και τη σωτήρια πράξη του είναι η μόνη αναφορά σε κάποιο στοιχείο του ονόματος του καπετάνιου που έσωσε ζωές στη Σμύρνη.

«Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με τον βουλευτή Καβάλας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη, συνδιοργανώνει αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση για να τιμήσουμε την ηρωική πράξη του καπετάνιου και του πληρώματος του πλοίου Tokei Maru. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών, της Θρακικής Εστίας και της Λέσχης Ποντίων» δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Ηρώων με έπαρση Ιαπωνικής σημαίας και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας και την παρουσίαση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.

Στη Μεγάλη Λέσχη, μετά τις 18:40, έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις με τίτλο: «Το Ιαπωνικό πλοίο στη Σμύρνη το 1922: Το αφήγημα και η ιστορία από τη Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi» και «The Events of Great Fire of Smyrna» από τον Σταύρο Τ. Σταυρίδη καθώς και προβολή της ταινίας Animation «Tokei Maru» του Ζάχου Σαμολαδά.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί φύτευση δέντρου μπροστά από τις Καμάρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος