Καβάλα: Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου

Ολοκληρώθηκε το δέκατο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 345 επιχειρήσεων το διάστημα Νοεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, κρίνουν, ότι οι έλληνες επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν συχνά, 4 στους 10, ότι η φοροδιαφυγή είναι σπάνιο φαινόμενο  και μόλις  1 στους 10, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα για το νέο Νόμο που προβλέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ. Στην ερώτηση αν οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες εκτιμούν πως η πρόβλεψη αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της  φοροδιαφυγής, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε, ότι η νομοθετική πρόβλεψη δεν θα έχει κάποια επιρροή στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το 26% ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να περιοριστεί το φαινόμενο, ενώ το 8% δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

Τώρα, για το αν εκτιμούν οι επιχειρηματίες πως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό φορολογικό εισόδημα, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Το 74% απάντησε  θετικά, το 18% ήταν αρνητικό και , το 32,7%, ενώ το υπόλοιπο 8% δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Στην ερώτηση για το ποιοι παράγοντες, κατά τη γνώμη των συμμετεχόντων συντελούν στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών… Ποσοστό 68,0% απάντησε οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, 12% ο περίπλοκος φορολογικός κώδικας, 13% οι ανεπαρκείς φορολογικοί έλεγχοι και 7% άλλο.

Στην ερώτηση πώς κρίνουν οι συμμετέχοντες την κατάσταση της επιχείρησής του, το 59,8% την χαρακτήρισε ικανοποιητική, το 25,8% καλή, ενώ το 14,4% κακή.

 Όσον αφορά τις προβλέψεις των συμμετεχόντων για την κατάσταση της επιχείρησης τους κατά το προσεχές διάστημα, το 56,8% αποκρίθηκε, ότι αναμένει να είναι ίδια, το 14,8% προσδοκεί να βελτιωθεί, ενώ το 28,4% την χαρακτηρίζει χειρότερη.

Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, καθώς διανύει τη θερινή περίοδο, δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν  ο τουρισμός  είναι ισχυρή ενίσχυση για τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος