Καβάλα: Εκθέσεις του Σουηδικού Σπιτιού στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Δυο εκθέσεις με την κοινή ονομασία «The Nordics» εγκαινιάζονται αύριο (Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου), στις 7 το απόγευμα, στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.

Τις διοργανώνουν το Σουηδικό Ινστιτούτο, τα Ινστιτούτα και οι Πρεσβείες των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, η Βιβλιοθήκη των Βόρειων Χωρών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Η πρώτη παρουσιάζει τις ταξιδιωτικές εμπειρίες ανθρώπων από τις Βόρειες Χώρες, που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και αποτύπωσαν μέσα από γραπτά κείμενα και ζωγραφικά έργα μνημεία, ανθρώπους τοπία.

Πρόκειται για σπάνιες μαρτυρίες και εικόνες, τόσο από την εποχή του πολέμου, όσο και από την ειρήνη που καλύπτουν τους τελευταίους τρεις αιώνες.

Η δεύτερη σχετίζεται με την επισιτιστική βοήθεια στην Ελλάδα η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη, συγκλονισμένη από τον φοβερό λιμό, υποχρέωσε τους συμμάχους τον χειμώνα του 1942 να επιτρέψουν την τροφοδοσία της Ελλάδας.

Μετά από μια σειρά περίπλοκων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων συστάθηκε μια αποστολή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στην οποία συμμετείχαν οχτώ Σουηδοί και εφτά Ελβετοί, με επικεφαλής Σουηδό. Σ’ αυτή την ανθρωπιστική αποστολή συμμετείχαν συνολικά 29 Σουηδοί. Στην Έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από την εποχή εκείνη, όπως τις αποτύπωσαν με τον φωτογραφικό τους φακό τα μέλη της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η Διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και θα δοθεί διάλεξη από τον Δρ. Björn Forsén, με τίτλο: «Ταξιδιώτες από τις Βόρειες χώρες. Από τους Βίκινγκς μέχρι σήμερα».

Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό έως 23 Νοεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος