Καβάλα: Αίτημα του Επιμελητηρίου για ενίσχυση των ελαιοτριβείων

Την αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, τουλάχιστον κατά 0,604 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου, τόσο του Νομού Καβάλας, όσο και όλης της επικράτειας, εντός της ελαιοκομικής περιόδου, ζητά με επιστολή του από τους αρμόδιους υπουργούς, το Επιμελητήριο Καβάλας.

Όπως αναφέρει, “οι ελαιώνες στη Θάσο καλύπτουν πάνω από 46.000 στρέμματα γης, στο Δήμο Παγγαίο περίπου 31.000 στρέμματα, ενώ στο σύνολο του Νομού Καβάλας, υπάρχουν συγκεντρωτικά 85.000 στέμματα ελαιώνων, με 1.822.000 ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν τη κύρια γεωργική ασχολία των κατοίκων. Η συγκομιδή του ελαιόλαδου αρχίζει το Νοέμβριο και διαρκεί ένα με δύο μήνες, ανάλογα με τα δένδρα κάθε παραγωγού”. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που διαθέτει το Επιμελητήριο, η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 30.000 τόνους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι “καθώς ο ελαιόκαρπος που προορίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου είναι φυσικό προϊόν που δεν αποθηκεύεται, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα επάρκειας και χρειασθεί να εφαρμοστεί Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για περιορισμό στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, τα ελαιοτριβεία και τα πυρηνελαιουργεία σε όλη την επικράτεια πρέπει να ενταχθούν στους κατά Προτεραιότητα τροφοδοτούμενους Καταναλωτές, αφού λειτουργούν εποχικά και με μεγάλο φόρτο εργασίας, λόγω ακριβώς της συγκέντρωσης παραγωγής σε λίγο χρόνο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος