Φεστιβάλ Φιλίππων: “Έξι γαλάζια μολύβια”

Τα «Έξι γαλάζια μολύβια», που χρησιμοποίησε ο Κοσμάς Πολίτης για να γράψει το περίφημο έργο του «Στου Χατζηφράγκου» δανείζεται στον τίτλο του το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Το τελευταίο, μετά από 14 χρόνια, που φέρει την υπογραφή του Θοδωρή Γκόνη.

Φεστιβάλ Φιλίππων: “Έξι γαλάζια μολύβια”Με συγκίνηση, το βράδυ της Παρασκευής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων, τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο, τις προτάσεις σε σημεία της πόλης αλλά και το 6ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος. Ευχήθηκε, οι επόμενες διοργανώσεις, να προσθέσουν στον θεσμό που ίδιος υπηρέτησε. «Ο κ. Γκόνης έκανε το Φεστιβάλ διαφορετικό από όλα όσα διοργανώνονται στη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης.

Το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια περιοχή με έντονο το αποτύπωμα των μικρασιατών προσφύγων.
«Ο πολιτισμός από τις αλησμόνητες πατρίδες, που τον έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που θα πλαισιώσει το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο θα βγει απ’ την ορχήστρα των Φιλίππων, θα γεμίσει με παραστάσεις την παλιά πόλη, ζωντανεύοντας μνήμες στη νέα πατρίδα των ξεριζωμένων» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων ξεκινούν στις 2 Ιουλίου με τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, φιλοξενεί μεταξύ άλλων την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, την «Μήδεια» του Μποστ, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη, την παράσταση που θα προκύψει από το Εργαστήρι και κλείνει με τον «Γαργαληστή» για τα παιδιά.
Οι προτάσεις- αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή περιλαμβάνουν πορτρέτα των συγγραφέων Στρατή Δούκα, Ηλία Βενέζη, Στράτη Μυριβήλη, Φώτη Κόντογλου, Διδώς Σωτηρίου, Κοσμά Πολίτη, αλλά και πολιτικών πρωταγωνιστών της ταραγμένης εκείνης εποχής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης. Τα πορτρέτα έχουν αναλάβει να “σκιαγραφήσουν”, μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ, σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κώστας Καναβούρης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου.
Εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στην Παλιά Μουσική, στην παραλία του Τελωνείου, στο θεατράκι και στους Κήπους του Μοχάμεντ Άλι, στο Φρούριο, στο Καρνάγιο,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος