Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας

Δελτίο τοπικών ειδήσεων

** Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, τη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, με αφορμή την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας της αποκατάστασης των δύο αυτών μνημείων, συνολικού προϋπολογισμού 4.939.678 ευρώ. Οι εργασίες στη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, προϋπολογισμού 1.439.678 ευρώ, θα έχουν στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, τη στερέωση και συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων του καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του. Σε ό,τι αφορά στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, την ενίσχυση της ανατολικής παρόδου, την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση της πρόσβασης στο θέατρο για τους πεζούς καθώς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία.

** Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 31 Ιουλίου 2018) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, με στόχο τη λήψη μέτρων για την δασοπροστασία των δασών της περιοχής του δήμου Καβάλας και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών σε κάποιο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν μερικές άμεσες ενέργειες για την πρόληψη καταστροφών και απωλειών ανθρωπίνων ζωών από μια πυρκαγιά όπως: Η απομάκρυνση ξερών δέντρων από ιδιωτικές ή δημόσιες περιοχές. Η καταγραφή σπιτιών τα οποία βρίσκονται μέσα σε δάσος (πχ. ύψωμα Βασιλάκη) ώστε να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες τους για τα μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει να λάβουν. Η ενημέρωση των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, για το πού διαμένουν ευπαθείς ομάδες. Η κατάρτιση βασικών σχεδίων εκκένωσης ανά περιοχή και η εφαρμογή τους κατ’ εντολή των αρμοδίων φορέων μόνο και εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η αποκατάσταση των πυροσβεστικών κρουνών οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Ο εντοπισμός κι αν χρειαστεί η διάνοιξη όπου δεν υπάρχουν, ελεύθερες δίοδοι προς τη θάλασσα σε παραθαλάσσιους οικισμούς όπως το Παληό.

** Αποχώρησε χθες από το Νοσοκομείο Καβάλας ο διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής Νικόλαος Κασαράκης αφού η σχετική απόφαση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν άλλαξε. Το καινό θα καλυφθεί από δύο ογκολόγους γιατρούς.

** Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, τρεις (3) κλοπές από οικία, που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουνίου 2018 έως 30 Ιουλίου 2018, στη Θάσο Καβάλας. Συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

** Για ακόμα μια χρονιά το επιμελητήριο της Καβάλας θα δώσει το παρών στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης που φέτος θα διοργανωθεί για 83η χρονιά, από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Με σχετική του ανακοίνωση προσκαλεί τις επιχειρήσεις της περιοχής να δηλώσουν συμμετοχή, δεδομένου ότι τα οφέλη από την συμμετοχή τους σ’ αυτήν είναι πολλά. Όσες θελήσουν να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην ΔΕΘ θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 10 Αυγούστου, με το επιμελητήριο να αναλαμβάνει να καλύψει όλες τις δαπάνες που αφορούν το περίπτερο (ενοικίαση χώρου, κατασκευή και βασική διαμόρφωση του χώρου) καθώς και την μεταφορά των δειγμάτων.

** Ημερίδα με θέμα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα» θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Καβάλας αύριο Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018 στις 8.00 το βράδυ. Τα δύο προγράμματα αφορούν κάθε μορφή επιχείρησης (πολύ μικρή και μικρομεσαία) καθώς επίσης και τους περισσότερους κλάδους ( όπως μεταποίηση, εμπόριο και υπηρεσίες).

** Ο Δήμος Καβάλας ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διανομή ειδών τροφίμων στους δικαιούχους των Κοινωνικών Παντοπωλείων Καβάλας και Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας Η διανομή για τους δικαιούχους της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας θα πραγματοποιηθεί από τις αποθήκες του Δήμου Καβάλας (στρατόπεδο Κωτσάλου). Το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας θα εξυπηρετεί τους δικαιούχους με στάση στο σημείο διανομής. Για τους δικαιούχους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στις Κρηνίδες.

** Ο Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και έρχονται το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

** Έκθεση comics δυο αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, του Ιταλού Giuseppe Palumbo και του Έλληνα Γιώργου Μπότσου πραγματοποιείται στη Δημοτική Καπναποθήκη. Η διάρκειά της θα είναι έως τις 10 Αυγούστου 2018.

** Τη δραματική ταινία «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη (1 Αυγούστου) η Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας (του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας) στον θερινό κινηματογράφο Ζέφυρο. Η προβολή ξεκινά στις 9.30 το βράδυ.

** Τη 2ηγιορτή αθλητισμού διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 1 Αυγούστου στην παραλία Οφρυνίου ο δήμος Παγγαίου. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του κυπέλου Ελλάδας ερασιτεχνών από την ομάδα «Μέγας Αλέξανδρος» Ορφανίου. Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και η επιτροπή αξιολόγησης του οργανισμού που θα εξετάσει την υποψηφιότητα του δήμου Παγγαίου ως ευρωπαϊκή πόλη αθλητισμού για το 2019.

** Το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενεί σήμερα Τετάρτη 1 Αυγούστου (2018) στις 9.00 το βράδυ στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου τον τραγουδοποιό Κωστή Μαραβέγια για μια ξεχωριστή συναυλία.

** Η 3η Γιορτή Μελιού είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 4 Αυγούστου στο Ζυγό Καβάλας από τις 7:30 το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Η εκδήλωση που στόχο έχει να αναδείξει τη μέλισσα ως μέρος της αλυσίδας της ζωής, οργανώνεται από το Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ζυγού.

** Συνεχίζεται η 20η Έκθεση Βιβλίου Καβάλας στην παραλία της πόλης στο ύψος του υπεραστικού ΚΤΕΛ από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 5 Αυγούστου.

** Το φεστιβάλ «100 χρόνια Κ.Κ.Ε.- 50 χρόνια Κ.Ν.Ε.» θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Θάσο. Οι εκδηλώσεις φέτος είναι αφιερωμένες στα 100 έτη από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και στα 50 έτη από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θάσο θα είναι: Στην πλατεία Μαριών την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 9 το βράδυ. Στα Λιμενάρια, την Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, συναυλία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και στην Καλλιράχη, τη Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.

** Μια μεγάλη συναυλία με μουσικούς που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 στις 9 το βράδυ στο Φρούριο Καβάλας στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων» από το σχήμα των Αδελφών Ευφροσυνίδη, «Βαρέα και Ανθυγιεινά» και «Η νύχτα με συμφέρει», με τραγούδια του πολυοργανίστα και συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη σε ποίηση του Νίκου Καρούζου. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 8 € κανονικό και 5 € μειωμένο.

** Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θασίων Δρώμενα 2018» το Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδυ στο Θεατράκι Θεαγένη στο Λιμένα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς της Θάσου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Γλαύκος».

** Το Θέατρο θρηνεί τον χαμό της Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής. Η άτυχη ηθοποιός είχε φιλοξενηθεί πριν από μερικούς μήνες και από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, καθώς συμμετείχε στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, ενώ είχε πραγματοποιήσει και σεμινάριο με θέμα «Στην πράξη της Θεατρικής Γραφής». H πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είπαν το δικό τους «αντίο» στην ηθοποιό, με ένα συγκινητικό μήνυμα το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του ΔΗΠΕΘΕ.

** Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κατά τόπους και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά, βορειοανατολικά 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν αύριο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος