Δράμα: Τρεις μουσικές εβδομάδες στον Βώλακα

Φωτογραφίες: Βασίλης Κοβλακάς

Μουσικά εργαστήρια, συναυλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, survival camp, δραστηριότητες για παιδιά, παραδοσιακά γλέντια περιλαμβάνει η διοργάνωση “VOLAX”- Καλλιτεχνικό Χωριό που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στον Βώλακα του δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, από τις 24 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2023.

Η ιδέα της πρώτης διοργάνωσης «έπεσε» κατά τη διάρκεια της καραντίνας σε μια ορειβατική περιήγηση φίλων της μουσικής στην περιοχή του Φαλακρού και υλοποιήθηκε χάρη στην στήριξη του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, τους εθελοντές και τους χορηγούς.

Είναι συγκινητική η προσφορά των κατοίκων του χωριού που φέτος, θα ανοίξουν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες του και να απλώσουν μαζί τραχανά, να φτιάξουν παραδοσιακά γλυκά, να μαγειρέψουν κολοκυθοανθούς, να αρμέξουν τα ζώα.

«Τα σημαντικότερα πράγματα στην ζωή δεν αγοράζονται. Στη δική μας περίπτωση αυτά είναι το κλίμα που παραμένει δροσερό ενώ αλλού υπάρχει καύσωνας και η συμπεριφορά, η φιλοξενία του κόσμου που κάνει τον επισκέπτη να θέλει να το ξαναζήσει» αναφέρει στην ΕΡΤ Καβάλας, εκ των διοργανωτών η κ. Στέλλα Τότσιου.

Οι δραστηριότητες για παιδιά είναι δωρεάν και γίνονται για να μπορούν οι μουσικοί να έχουν μαζί και τις οικογένειές τους και να μετέχουν απερίσπαστοι στα σεμινάρια.

Η πρώτη Δυτική Εβδομάδα (24-30 Ιουλίου) είναι αφιερωμένη στην κλασική μουσική. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια βιολοντσέλου (Χρήστος Κόζαλης), βιολιού (Ανδρέας Παπανικολάου, Ιρέν Τοπούρια Παπανικολάου), κοντραμπάσου (Κωνσταντίνος Μάνος), κλασικής κιθάρας (Φώτης Κουτσοθόδωρος), πιάνου (Θοδωρής Τζοβανάκης), φλάουτου (Ρεβέκα Μελετιάδου) και αρχαιοελληνικής λύρας (Θανάσης Κλέωπας). Επίσης θα υπάρξει σεμινάριο Tai chi-Qigong (Κορτέσα Τσιφοδήμου).

H Ανατολική εβδομάδα (31 Ιουλίου –  4 Aυγούστου) περιλαμβάνει εργαστήρια παραδοσιακών κρουστών (Βαγγέλης Καρίπης), ρεμπέτικου (Ευγένιος Βούλγαρης), παραδοσιακού τραγουδιού (Αρετή Κετιμέ), παραδοσιακού βιολιού (Γιάννης Πούλιος), Μακάμ (Χάρης Λαμπράκης), βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης (Πέτρος Παπαεμμανουήλ) και κανονάκι (Θανάσης Κουλεντιανός).

Φέτος, προστέθηκε και η Βόρεια εβδομάδα (7 – 12 Aυγούστου) που αφορά την Βαλκανική μουσική με εργαστήρια μακεδονικών ξύλινων πνευστών (Nedyalko Nedyalkov),  χάλκινων πνευστών (Παντελής Στόικος), ακορντεόν (Θάνος Σταυρίδης), Γκάιντας (Μάρκος Παύλου) και βυζαντινής μουσικής για γυναίκες ψάλτριες (Σέβη Μαζέρα Μάμαλη). Θα γίνουν επίσης σεμινάρια ιαπωνικών κρουστών (Νίκος Σουλιώτης), θεάτρου,  και σύγχρονου χορού(Τάσος Παπαδόπουλος), παραδοσιακού χορού (Πέτρος Σέλκος) και γιόγκα (Πασχάλης Σεβδίλης).

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια ξεκίνησαν. Τα καταλύματα του Βώλακα προσφέρουν διαμονή από 20-29 ευρώ το άτομο με πρωινό.

Δράμα: Τρεις μουσικές εβδομάδες στον Βώλακα
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος