Δράμα: Εορτασμός της Μάχης των Οχυρών “Λίσσε”

Με κάθε επισημότητα θα γιορταστεί φέτος η 82η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών «Λίσσε», την Κυριακή 2 Απριλίου, παράλληλα με την τελετή εγκαινίων του Μουσείου, καθώς και του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτίριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

Το Οχυρό «Λίσσε» είναι ένα από 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την επωνυμία Οχυρά, κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, με καταφύγια και στοές  4 χιλιομέτρων περίπου. Χαρακτηρίστηκε ναυαρχίδα της «γραμμής Μεταξά». Δεν καταλήφθηκε αλλά παραδόθηκε μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας.

Αποτελούσε αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2007 η παραχώρηση του Οχυρού, κάτι που έγινε τελικά το φθινόπωρο του 2021, όταν παραχωρήθηκε στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναπτύξει και να κάνει γνωστό ακόμα περισσότερο το Οχυρό Λίσσε και να το καταστήσει ως ένα σημαντικό σημείο ιστορικού τουρισμού της περιοχής της Δράμας και του Νευροκοπίου.  Ήδη από  τον περασμένο Σεπτέμβριο το έχουν επισκεφθεί 3.500 άτομα.

Πλέον είναι προσβάσιμο στο κοινό ένα τμήμα των υπόγειων χώρων και στοών που δείχνει πώς διαβιούσαν οι στρατιώτες κάτω από τη γη, το Μουσείο και ο χώρος Εικονικής Πραγματικότητας στο χωριό Οχυρό.

Στις εκδηλώσεις της 82ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών θα παραβρεθεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος