Τριάντα πέντε χρόνια απ’ τους σεισμούς της Καλαμάτας

Κάθε τόπος έχει τις δικές του χρονολογίες – σταθμούς, που καθορίζουν την πορεία του αλλά και συνδέουν τις μνήμες των ανθρώπων του με τη σύγχρονη ιστορία του. Το βράδυ του Σαββάτου της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 αποτελεί αναμφισβήτητα ημερομηνία «σταθμό» για της πόλης της Καλαμάτας…

35 χρόνια πριν, ακριβώς στις 8:23 το βράδυ, όπως έμεινε χαραγμένο στον γκρεμισμένο τρούλο στο ρολόι του ναού της Υπαπαντής του Σωτήρος, το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό.

Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες.

Αμέτρητες ήταν οι ζημιές σε σπίτια και δημόσια κτίρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτιρίων της Καλαμάτας κρίθηκε ακατάλληλο.

Ο σεισμός της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ό,τι είχε αφήσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός.

Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Ελλήνων και ξένων πυροσβεστών, ενώ μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τρείς μέρες μετά το μεγάλο σεισμό, με εφεδρικό ραδιοπομπό της ΕΡΤ που έφτασε αεροπορικώς απ’ την Ρόδο, ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ραδιοφωνικός Σταθμός της Καλαμάτας, με τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ1 Μιχάλη Κυριακίδη, Ελένη Αποστολοπούλου και Γιώργο Παπαδάκη και συνεχίζει έως σήμερα ως ΕΡΤ Καλαμάτας.

* Οι ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ Καλαμάτας (107,2 FM & 104,4 FM) την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου το πρωί (9π.μ. – 10π.μ. & 12μ.μ. – 1μ.μ.) , θα είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 35 ετών απ’ τους σεισμούς της Καλαμάτας


φωτογραφίες: Νίκος Ηλιόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος