Τι συμβαίνει με τις αφίξεις προσφύγων στη Μεσσηνία;

Προβληματισμό προκαλεί η άφιξη προσφύγων στην περιοχή Κούκουρας, κοντά στο Βασιλίτσι, το μεσημέρι της Τετάρτης, για την οποία υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων, αλλά δεν έχει καταγραφεί από το Λιμενικό. Σύμφωνα με καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη περίπτωση υπήρξε και στα Κύθηρα στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή  Κούκουρας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 25 (κατά μαρτυρία) επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι πιθανότατα διένυαν τη γνωστή διαδρομή έχοντας ξεκινήσει από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας κάτοικοι που βρέθηκαν στο σημείο ανέφεραν πως αρχικά ήταν στην παραλία 12 άντρες νεαρής ηλικίας και πολύ πιθανόν κάποιοι από αυτούς ανήλικοι. Αργότερα το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο ίδιο σημείο οι υπόλοιποι δεκατρείς επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των κατοίκων, στελέχη του λιμενικού ήταν παρόντα σε όλο το συμβάν. Αργά το βράδυ οι 25 άντρες μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid -19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.

Το Λιμενικό αρνείται το συμβάν

Σε επικοινωνία μας με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να πληροφορηθούμε για το περιστατικό, πήραμε την απάντηση πως δεν έχει καταγραφεί τέτοιο συμβάν στην περιοχή και άρα δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση.

Το φωτογραφικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας ενισχύει την μαρτυρία των κατοίκων, ενώ προκαλεί εντύπωση η όποια προσπάθεια αμφισβήτησής τους.Τι συμβαίνει με τις αφίξεις προσφύγων στη Μεσσηνία;

Τι συμβαίνει με τις αφίξεις προσφύγων στη Μεσσηνία;

Μάλιστα, στις υπόλοιπες μαρτυρίες των κατοίκων υπάρχει και αυτή της ρυμούλκησης από σκάφος του Λιμενικού του επίμαχου ιστιοπλοϊκού, του οποίου έκτοτε αγνοείται η ύπαρξη.

Ανεξάρτητα όμως από τη στάση του Λιμενικού αναφορικά με την ενημέρωση για το συμβάν δημιουργούνται ορισμένα σοβαρά ερωτήματα. Πρώτο και σημαντικότερο είναι που βρίσκονται οι 25 πρόσφυγες και αν έχει δρομολογηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και έχει τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Δεύτερο ερώτημα είναι γιατί το Λιμενικό Σώμα επιμένει σε μια τέτοια στάση, ενώ γνωρίζει πως υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και ενώ έχει προηγηθεί ανάλογο συμβάν στα Κύθηρα για το οποίο υπήρξαν δημοσιεύματα και καταγγελία από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, οι συναρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Νεκτάριος Σαντορινιός και Γιώργος Ψυχογιός ανέφεραν στη σχετική κοινή τους δήλωση: Για τρίτη συνεχή φορά μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες, πολυμελής ομάδα Κούρδων προσφύγων αποβιβάστηκε σε παραλία των Κυθήρων. Με κυβερνητικές εντολές οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, χειρίζονται το σοβαρό αυτό ζήτημα με αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια, με πανικό, με αυταρχισμό και με αδιαφορία απέναντι στην εθνική και διεθνή νομιμότητα, καθ’ υπέρβαση μάλιστα στοιχειωδών κανόνων ανθρώπινου πολιτισμού”.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος