Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση Καλαμάτας & Σπάρτης – Φθάνει το φυσικό αέριο μέσα στο 2023

Με μια μεγάλη εκδήλωση, χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο «Horizon Blu» στην Καλαμάτα, η εταιρεία Hengas παρουσίασε τον αναπτυιακό σχεδιασμό της για την έλευση του φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη μέσα στο 2023.

Το παρών στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων έδωσαν, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση Καλαμάτας & Σπάρτης – Φθάνει το φυσικό αέριο μέσα στο 2023

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση Καλαμάτας & Σπάρτης – Φθάνει το φυσικό αέριο μέσα στο 2023

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση Καλαμάτας & Σπάρτης – Φθάνει το φυσικό αέριο μέσα στο 2023

Ο κ. Γεωργιάδης , αφού τόνισε τη συμβολή του πρώην Πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο έργο, σημείωσε ότι στην πολιτική δεν έχουν σημασία οι εξαγγελίες αλλά το αποτέλεσμα και σε αυτό το σημείο έδωσε τα εύσημα στην εταιρεία που ολοκλήρωσε τα έργα στη Μεγαλόπολη πριν απ’ τα χρονοδιαγράμματα ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε Τρίπολη και Κόρινθο αντίστοιχα.
Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει μέσα απ’ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τη σύνδεση των νοικοκυριών με το φυσικό αέριο, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε γρήγορη και φθηνή ενέργεια.

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση Καλαμάτας & Σπάρτης – Φθάνει το φυσικό αέριο μέσα στο 2023

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα μεγάλο στοίχημα, να μεταβληθεί γρήγορα από εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων στο διανομέα του LNG, μέσα απ’ τους αγωγούς και τους σταθμούς μεταφόρτωσης που κατασκευάζει ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα Βαλκάνια και σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.

Κλείνοντας τόνισε, ότι τώρα που οι ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι η εξάρτηση από μία πηγή φυσικού αερίου, εν προκειμένου απ΄ το ρωσικό, είναι παράνομη και θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την ελευθερία, η Ελλάδα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μπορεί να παίξει καθοριστικό πρωταγωνιστικό ρόλο και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αυτό να το κάνει πράξη, συμπληρώνοντας πως όλα αυτά τα έργα της Hengas είναι παράλληλα και ένας κρίκος στην προσπάθεια αυτή που καταβάλει η χώρα.

Απ’ την πλευρά του, στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικές οι δεσμεύσεις τόσο του Υπουργού Ανάπτυξης , για επιδότηση της μετατροπής των εγκαταστάσεων των νοικοκυριών από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, όσο και της εταιρείας για έλευση του φυσικού αερίου μέσα στο 2023 στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη.Τέλος, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης, της Σπάρτης της Καλαμάτας και ολόκληρης της Μεσσηνίας.

Για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Hengas σε Καλαμάτα και Σπάρτη αλλά και τα ήδη εν εξελίξει έργα στην Πελοπόννησο μίλησε ο σύμβουλος της διοίκησης της εταιρείας Νικόλαος Κουτσόγιάννης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Hengas, η τροφοδότηση της Καλαμάτας και της Σπάρτης προβλέπεται να γίνει με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και εκτιμάται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Στη σχετική αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ που συνοδεύει την απόφαση αδειοδότησης, αναφέρεται πως λόγω του γεγονότος ότι το δίκτυο της Καλαμάτας δεν βρίσκεται πλησίον αγωγού υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου), ο μοναδικός τρόπος τροφοδότησης του είναι με φορτηγά CNG ή LNG.

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης, o δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε και το μέλος της Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Ολόκληρη η χθεσινοβραδινή εκδήλωση:

https://youtu.be/aztTaVd8Yw8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος