Στ. Αναστασόπουλος: Η επαναφορά της απόφασης του ’18 για την ελιά Καλαμάτας θίγει τους Έλληνες παραγωγούς (ηχητικό)

Στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ Καλαμάτας, μίλησε σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περ. Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, με αφορμή την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά να επικυρώσει ουσιαστικά την υπουργική απόφαση του προκάτοχου του -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Βαγγέλη Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών.

Ο κ. Αναστασόπουλος μια ημέρα μετά και την ομόθυμη αντίθεση όλων των φορέων της Μεσσηνίας και το ψήφισμα που εκδόθηκε, τόνισε ότι η απόφαση αυτή δε θίγει μόνο τα συμφέροντας των Μεσσήνιων παραγωγών, αλλά όλων των Ελλήνων, ενώ πρόσθεσε ότι το “πείραμα” το είδαν και το 2019, όταν η τότε απόφαση Αποστόλου είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η τιμή της ελιάς Καλαμών.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στάθης Αναστασόπουλος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας:

https://soundcloud.com/ert-kalamatas-939538093/892022a?si=242f34f11ec84e638a56adedb9cca60b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Αναστασόπουλου στη χθεσινή σύσκεψη των φορέων:

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Παρά την δικαίωση των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών από το Συμβούλιο της
Επικρατείας, μια νέα Υπουργική Απόφαση έρχεται να υποσκάψει την προοπτική του παγκοσμίου φήμης προϊόντος της Μεσσηνίας μας.

• Αυτές τις συνέπειες, βεβαίως, δεν θα τις υποστούν μόνο οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί όλων των περιοχών της Ελλάδος που παράγουν παρόμοια επιτραπέζια ελιά με την Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας.

• Οι εκτιμήσεις μας αυτές βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν δυόμιση χρόνια πριν, όταν αθρόες εισαγωγές ελιάς τύπου Καλαμάτας από τρίτες χώρες, προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση των τιμών της ελιάς όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και στην Λακωνία και στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδος.

• Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. Μέσω Ευρωπαϊκών κανονισμών και Οργάνων θα επιδιώξουμε την δικαίωση και αποκατάσταση του προϊόντος Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Είναι τραγικό και παράλογο, το γεγονός ότι από τον μεγάλο κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,μόνο το δικό μας φημισμένο προϊόν, Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, δέχεται διαρκείς επιθέσεις και κακοποιείται με Εθνική μάλιστα ευθύνη.

• Συνεχίζουμε επομένως τον αγώνα μας, σύμφωνα και με τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Συνεργαζόμαστε με ΟΛΟΥΣ τους ΦΟΡΕΙΣ, όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και των όμορων Νομών και φυσικά στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον ιδιοκτήτη του ΠΟΠ, που είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας.

Αξίζει να κάνουμε αυτόν τον ανιδιοτελή αγώνα γιατί μόνο έτσι στηρίζουμε το εισόδημα, όχι μόνο των Μεσσήνιων, αλλά και όλων των άλλων ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.
Εύχομαι ολόψυχα καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος