Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών δυτικά της Πελοποννήσου – Ιδιαίτερα αισθητή σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία

Σύνοψη
  • Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι
  • Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας κ. Ε. Λέκκα, ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ.

Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, λίγο μετά τις 9 το πρωί σήμερα (29/3), έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πελοπόννησο. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή 21 Χλμ. Ανατολικά των Στροφάδων, στον Κυπαρρισιακό Κόλπο.

Ο σεισμός, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πόλεις της Πελοποννήσου, είχε εστιακό βάθος 15,4 χιλιότετρα και ήταν υποθαλάσσιος. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μέτριας έντασης.

Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας. Δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας κ. Ε. Λέκκα, ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία. Ήταν οριζόντιας ολίσθησης και προήλθε από το ρήγμα που διατρέχει το Ιόνιο Πέλαγος.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ. πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μεσσηνία

Στην Μεσσηνία δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Πυροσβεστική έχει κινητοποιήσει οχήματα σε Καλαμάτα, Πύλο, Φιλιατρά Κυπαρίσσια και Γαργαλιανους για την ενδεχόμενη παροχή βοήθειας. Με απόφαση του δημάρχου Τριφυλλίας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της περιοχής.

Ηλεία

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

Ζάκυνθος

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το καστρομονάστηρο Στροφάδων από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Ρεπορτάζ: Κ. Γαζούλης, Μπ. Πλάγος

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος