ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου: Ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας

Υπογράφηκε στην Τρίπολη και στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η τροποποιημένη σύμβαση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της μεθόδου σύμπραξης, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σε λίγες ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα δομή της Παλαιόχουνης Βαλτετσίου, δήμου Τρίπολης, ώστε να αρχίσει, η λεγόμενη μεταβατική – προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες δομές – εγκαταστάσεις του ΣΔΙΤ απορριμμάτων.

Οι υπογραφές, αφορούσαν τα τροποποιημένα κείμενα της σύμβασης, μετά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί απ’ τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Στην τελετή των υπογραφών, εκτός του Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα και των αντιπεριφερειαρχών (χωρικών και θεματικών), παρευρέθηκε εκπρόσωπος της παράταξης του τέως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, Σταύρος Αργειτάκος, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, εκπρόσωποι της μονάδας στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου: Ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας
Στ. Ζορμπαλάς

Απ’ την ”Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” της ΤΕΡΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (Όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ), παρευρέθηκε ο Μανώλης Μαραγκουδάκης (Διευθύνων Σύμβουλος) και ο Γιώργος Αγραφιώτης (Γενικός Διευθυντής).

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είπε τα εξής:

” Είναι μία πολύ μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Πελοπόννησο, για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής, για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι τελικές υπογραφές είναι γεγονός και σε ελάχιστες ημέρες, αρχίζει να λειτουργεί η 1η μονάδα στην Παλαιόχουνη. Ευχαριστώ την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, την εταιρεία και όλους όσους δούλεψαν για το έργο αυτό. Υπερπηδήσαμε πολλά εμπόδια. Είχαμε και έχουμε δικαστήρια. Είχαμε καθυστερήσεις. Έπρεπε να τροποποιηθεί η σύμβαση για να έχουμε άδεια πρόσβασης σε Καλλιρόη και Σκάλα. Ευχαριστώ την κυβέρνηση και τα Υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, γιατί, χωρίς την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή, θα είχαμε ακόμα ατέρμονες διαδικασίες. Σταδιακά θα έρχονται οι τόνοι των απορριμμάτων. Λίγο μετά, θα πάμε στην κανονική διαχείριση”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μανώλης Μαραγκουδάκης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε τα εξής:

” Το 2013 ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού. Το 2014 το πήραμε εμείς. Τον Ιανουάριο του 2022, θα ξεκινήσουμε την μεταβατική λειτουργία. Με σχέδιο, οργάνωση και αποφασιστικότητα, δουλέψαμε ως εταιρεία, για να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο. Ευχαριστώ όλους όσους δούλεψαν για αυτό”.

ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου: Ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας
Στ. Ζορμπαλάς

Ο Γιώργος Αγραφιώτης, γενικός διευθυντής της ΤΕΡΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αναφερόμενος στο έργο, δήλωσε, τα πιο κάτω:

” Πρόκειται για ένα δίδυμο έργο με αυτό της Ηπείρου. Ωστόσο, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, είναι καλύτερο απ’ αυτό της Ηπείρου. Διαθέτει δίπλα στις μονάδες, τους χώρους ταφής υπολειμμάτων. Έχει σταθμούς μεταφόρτωσης και έχει μικρότερο κόστος απ’ αυτό της Ηπείρου, γιατί είναι μεγαλύτερο έργο. Πέρσι τον Ιανουάριο, ξεκίνησε να ισχύει η σύμβαση. Καταφέραμε να τηρήσουμε τα συμβατικά δεδομένα. Τώρα, αρχίζει η μεταβατική διαχείριση”.

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, Σταύρος Αργειτάκος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το όλο έργο και στάθηκε στους αγώνες και στα δικαστήρια που πέρασαν διάφοροι δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όλα αυτά τα χρόνια. Κάλεσε τους πάντες, να στηρίξουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων”.

– Στο τέλος της τελετής υπογραφών, έπαιξε και ένα σχετικό βίντεο με όλο το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου.

Επίσης, υπήρξε επίσκεψη στην μονάδα της Παλαιόχουνης Βαλτετσίου.

Σε πλήρη λειτουργία του έργου, θα αξιοποιείται, τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών. Θα εκτρέπονται απ’ την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας, παράλληλα, την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Είναι να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας, όταν θα κατασκευάζεται το έργο, ενώ θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, κατά την περίοδο λειτουργίας των εργοστασίων. Φυσικά, υπάρχουν και οι έμμεσες θέσεις εργασίες.

Η επένδυση, έχει ύψος 152.000.00 ευρώ (62,5 εκατ. ευρώ η επιδότηση του ΕΣΠΑ).

Πρόκειται να κατασκευαστούν:

3 μονάδες μεταβατικής διαχείρισης, 3 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων
3 χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων
2 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Το έργο, χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, υλοποιεί μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ λειτουργεί, παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια της Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων.

ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου: Ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας
Στ. Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος