“Ηλεκτροπληξία” στα ελαιοτριβεία – Αύξηση στο «δικαίωμα» σε Μεσσηνία και Λακωνία (ηχητικό)

Εν μέσω της πιο δύσκολης συγκυρίας των τελευταίων ετών ξεκινούν φέτος τη λειτουργία τους τα ελαιοτριβεία σε Μεσσηνία και Λακωνία, με την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη εργατών γης να αποτελούν θηλειά στο λαιμό των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.  Η δυσκολία της κατάστασης μάλιστα είναι τέτοια που ήδη έξι ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία δε θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και αρκετές άλλες θα αποφασίσουν τις πρώτες εβδομάδες αν θα παραμείνουν πλήρως λειτουργικές στη διάρκεια της φετινής περιόδου.

Ειδικότερα, με αγωνία περιμένουν οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων σε Μεσσηνία και Λακωνία (και σε όλη την επικράτεια) κάποιο θετικό νεύμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο αίτημα τους για την υπαγωγή των επιχειρήσεων τους σε καθεστώς ίδιο με αυτό των αρτοποιείων. Με άλλα λόγια ζητούν την εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με εκείνη των αρτοποιών για την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, ώστε να συγκρατηθεί το λειτουργικό τους κόστος.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Μεσσηνίας, Γιάννης Ηλιάδης, φέτος έχουν σχεδόν  τετραπλασιαστεί τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελαιοτριβείς σε σχέση με το 2019. «Μία μονάδα μέσης δυναμικότητας πλήρωνε περίπου 12.000 ευρώ για ηλεκτρικό και φέτος για την ίδια κατανάλωση το κόστος θα ξεπεράσει τις 45.000 ευρώ. Ουσιαστικά θα δουλέψουμε χωρίς καθόλου κέρδος», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

https://soundcloud.com/ert-kalamatas-939538093/giannis-iliadis-proedros-toy?si=167f626e129c4b81ba3541e6c1e0a311&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων τη φετινή χρονιά είναι η έλλειψη των εργατών γης.  Το ζήτημα απειλεί αφενός την ομαλή λειτουργία των ελαιοτριβείων και αφετέρου είναι δεδομένο πως θα ανεβάσει το λειτουργικό κόστος διότι τα μεροκάματα είναι ήδη υψηλότερα από πέρυσι. Παρά τα πολλαπλά αιτήματα Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και βουλευτών των δύο νομών για λήψη θεσμικών μέτρων που θα διευκόλυναν την προσέλευση και την παραμονή των εργατών γης δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να θεωρείται πλέον μη θελκτική για τους εργάτες γης σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Νίκος Παπαδάκος γνωστός ελαιοτριβέας της Λακωνίας δήλωσε: «Η έλλειψη εργατών θα επιδράσει και στις ποσότητες που θα έρθουν στα ελαιοτριβεία και στη λειτουργία μας, αφού δε βρίσκουμε εργάτες. Όπως και για το ρεύμα έτσι και για το ζήτημα των εργατών ζητάμε από την πολιτεία συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να σωθεί η παραγωγή ενός εθνικού προϊόντος».

Να σημειωθεί ωστόσο πως οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων σε Μεσσηνία και Λακωνία παρά τη δύσκολη συγκυρία δεν προχώρησαν σε υπέρμετρη αύξηση του «δικαιώματος» δηλαδή του ποσοστού αμοιβής επί της ποσότητας ελαιόλαδου που παίρνει ο κάθε παραγωγός μετά την έκθλιψη του καρπού του. Ειδικότερα και στους δύο νομούς το σύνολο των ελαιοτριβέων θα προχωρήσει σε μία αύξηση μίας το πολύ δύο ποσοστιαίων μονάδων διαμορφώνοντας το «δικαίωμα» από 10% που ήταν πέρυσι σε 11%-12%.

Τα προβλήματα των ελαιοτριβείων αναφέρθηκαν σε σύσκεψη των συλλογών μελών της Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, παρουσία δύο βουλευτών του Νομού των Περικλή Μαντά και Μίλτου Χρυσομάλλη.

Εξάλλου, Τη στήριξη των ελαιοτριβείων από την κυβέρνηση λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, έχει ζητήσει με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, τα ελαιοτριβεία αποτελούν «σημαντικό τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας ελαιόλαδου» και θα έπρεπε να ενταχθούν και αυτά στο πλαίσιο πρόσθετης επιδότησης που δίνεται σε αγρότες για την κάλυψη κατά 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως σημειώνεται στην ερώτηση του βουλευτή, σε αυτή τη δράση έχουν ήδη συμπεριληφθεί τα ξηραντήρια καπνού «προφανώς λόγω της μεγάλης και σημαντικής συμμετοχής τους στη διαδικασία παραγωγής καπνικών πρώτων υλών», κάτι που κατ’ αναλογία ισχύει και για το ελαιόλαδο και τα ελαιοτριβεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος