Προσάραξη σκάφους με μετανάστες στον Μεσσηνιακό κόλπο: Εντοπίστηκαν σώοι 47 – Ένας κατέληξε κατά την διάρκεια του ταξιδιού (video- photos)

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην περιοχή Αρφίγκια του μεσσηνιακού κόλπου από τα ξημερώματα της Πέμπτης του Πάσχα, μετά τον εντοπισμό πλοίου που είχε προσαράξει στην ακτή. Συνολικά 47 άτομα εντοπίστηκαν στην παραλία. Εντοπίστηκε επίσης και ένας νεκρός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε καταλήξει κατά την διάρκεια του ταξιδιού από την κακουχία.

Από τους 47 επιζώντες, οι 7 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σπάρτης όπου υποβάλλονται σε εξετάσεις και οι υπόλοιποι στο Δημοτικό Στάδιο του Γυθείου. Δύτες του Λιμενικού που καταδύθηκαν στην περιοχή δεν εντόπισαν άλλους επιζώντες ή θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες βγήκαν στην ακτή της Μάνης στην περιοχή Αρφίγκια και με τη βοηθεια της εθελοντικής ομάδας «ΓΑΙΑ» μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 16 παιδιά αλλά και γυναίκες ανάμεσα στους διασωθέντες. Δηλώνουν υπήκοοοι Αφγανιστάν και μεταξύ τους βρίσκεται και ένας Ιρακινός.

Οι έρευνες από το Λιμενικό Σώμα που ξεκίνησαν χτες το βράδι, συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων μεταναστών.

Στην Αθήνα ενδέχεται να μεταφερθεί ένα παιδί

Στην Αθήνα θα μεταφερθεί ένα 12χρονο παιδί από τα 16 που περισυνελέγησαν μετά την προσάραξη του πλοίου, αν κριθεί απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων, όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Μαριόλης.

Προσάραξη σκάφους με μετανάστες στον Μεσσηνιακό κόλπο: Εντοπίστηκαν σώοι 47 – Ένας κατέληξε κατά την διάρκεια του ταξιδιού (video- photos)

Το σκάφος εντοπίστηκε περίπου στις δέκα και μισή χθες (19/4) το βράδυ, όταν και ξεκίνησε η μεταφορά των μεταναστών που είχαν βγει από αυτό στην ακτή, στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μαριόλης, στις 6 το πρωί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας τέσσερα μικρά παιδιά κάτω των έξι ετών μαζί με τις μητέρες τους, ενώ ένα από αυτά θα μεταφερθεί και στην Αθήνα για περεταίρω διερεύνηση.

Προσάραξη σκάφους με μετανάστες στον Μεσσηνιακό κόλπο: Εντοπίστηκαν σώοι 47 – Ένας κατέληξε κατά την διάρκεια του ταξιδιού (video- photos)

«Το σκάφος ήταν σε μια πολύ δύσκολη περιοχή στα όρια Μεσσηνίας – Λακωνίας, βραχώδης από τη στεριά ενώ δια θαλάσσης. πήγαμε με ένα αλιευτικό σκάφος για να προσεγγίσουμε την περιοχή έτσι ώστε να βρούμε σε ποιο σημείο ήταν οι άνθρωποι αυτοί που χρήζουν άμεσης βοήθειας και φροντίδας», λέει ο Δ/ντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

Έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Σπάρτης τρεις μητέρες και τέσσερα παιδιά.

Προσάραξη σκάφους με μετανάστες στον Μεσσηνιακό κόλπο: Εντοπίστηκαν σώοι 47 – Ένας κατέληξε κατά την διάρκεια του ταξιδιού (video- photos)

Μεταφορά των μεταναστών στο Δημοτικό Στάδιο Γυθείου

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο νέο δημοτικό στάδιο Γυθείου έχουν μεταφερθεί οι 40 μετανάστες που κατά δήλωση τους είναι Αφγανοί.

Επτά άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο Σπάρτης, τρεις μητέρες και τέσσερα παιδιά καθώς και η σορός του ενός που βγήκε στην Ακτή νεκρός, η οποία θα υποβληθεί σε νεκροψία νεκροτομή προκειμένου να εξακριβωθούν τα αιτία του θανάτου του, που εικάζεται ότι είναι παθολογικά.

Στο Γύθειο αυτή την ώρα ξεκινά η καταγραφή των διασωθέντων και οι έρευνες από το κεντρικό λιμεναρχείο Γυθείου για να διαπιστωθεί αν μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι διακινητές.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

Η πρώτη, επίσημη, ανακοίνωση για το γεγονός του εντοπισμού των αλλοδαπών, στο νέο Οίτυλο της Μάνης, απ’ το Λιμενικό Σώμα αναφέρει τα εξής:

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”, για ύπαρξη περίπου 50 με 60 αλλοδαπών στην παραλία “Αρφίγκια” Νέου Οίτυλου Λακωνίας.

Άμεσα στην εν λόγω περιοχή μετέβησαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντα στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν Ι/Φ σκάφος προσαραγμένο και ημιβιθυσμένο, συνολικά 47 άτομα στην ξηρά (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) καθώς και έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβαινόντων, όλοι οι αλλοδαποί οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα τουρκικά παράλια, εξήλθαν με ιδίες δυνάμεις στην ξηρά, ενώ η σορός του άνδρα ο οποίος είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του πλου, μεταφέρθηκε από τους οικείους του εκτός του σκάφους.

Πρωινές ώρες σήμερα, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία για τυχόν εντοπισμό εγκλωβισμένων, με αρνητικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, στην περιοχή επιχειρούν, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα αεροσκάφος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από ξηράς, έρευνες διενεργούνται από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚ.Τ, ΕΛ.ΑΣ. καθώς και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον, γνωρίζεται ότι 4 ανήλικοι και 3 γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, ενώ οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στο Γύθειο.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος