Πελοπόννησος: 1 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη δακοκτονία – Ξεκινούν άμεσα οι ψεκασμοί

Στην εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου , χθες το πρωί (30/6) στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία έγινε συμπληρωματική κατανομή για την κάλυψη των δαπανών δακοκτονίας στις Περιφέρειες, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτείται με 1.082.000 ευρώ επιπλέον.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, πλέον η συνολική χρηματοδότηση για όλη την Περιφέρεια ανέρχεται σε ποσό πάνω από 10.000.000 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι με την επιπλέον πίστωση δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης και τέταρτου ψεκασμού για όλους, εφ’ όσον απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Επίσης, ο Στ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι μετά από αιτήματα των αναδόχων του προγράμματος, αποφασίστηκε -σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο-, να δοθεί επιπλέον ποσό 10% για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων εξ αιτίας της διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων.

Αναλυτικά, ανά Περιφερειακή Ενότητα, το πρόγραμμα εξελίσσεται ως εξής:

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 6.095.394 ευρώ (ψεκασμοί 5.238.825 και παγιδοθεσία 856.569 ευρώ). Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους προσωρινούς αναδόχους των ψεκασμών και προχωρεί η διαδικασία συμβασιοποίησης. Οσον αφορά στην παγιδοθεσία, αυτή έχει προχωρήσει με τους προσωρινούς αναδόχους και έχει ήδη γίνει η πρώτη ανάρτηση των παγίδων, η οποία θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του δακοπληθυσμού εντός των ημερών.

Οσον αφορά, τέλος, στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είναι αρκετά πλούσια με τοπικές διαφοροποιήσεις.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 2.350.910,83 ευρώ (ψεκασμοί 2.167.430,61 και παγιδοθεσία 183.480,22 ευρώ). Εχουν εγκριθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι των ψεκασμών και προχωρεί η διαδικασία συμβασιοποίησης. Προσδιορίζεται η έναρξη των ψεκασμών αρχές Ιουλίου.

Οσον αφορά στην παγιδοθεσία, οι προσωρινοί ανάδοχοι έχουν εγκριθεί και η ανάρτηση των παγίδων προγραμματίζεται άμεσα.

Από την διαγωνιστική διαδικασία δεν προέκυψε ανάδοχος για 12 κοινότητες, επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και ήδη προγραμματίζονται νέοι διαγωνισμοί.

Τα άγονα τμήματα του διαγωνισμού είναι, Αγγελώνα, Αγιος Ιωάννης – Μονεμβασιά, Ανω Καστένα Βοιών, Βασιλική – Γοράνοι, Βρέστενα, Σελλασία – Κονιδίτσα, Βουτιάνοι – Κλαδάς, Θεολόγος και Σκαμνάκι, συνολικού προϋπολογισμού 243.360 ευρώ.

Οσον αφορά στην ανθοφορία της ελιάς, στη Λακωνία είναι αρκετά πλούσια ενώ η καρπόδεση είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 604.000 ευρώ (ψεκασμοί και παγιδοθεσία).

Οι προσωρινοί ανάδοχοι του διαγωνισμού έχουν υπογράψει συμβάσεις, η παγιδοθεσία έχει ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και οι ψεκασμοί προβλέπεται να ξεκινήσουν στο μέσο της επόμενης εβδομάδας.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Διαγωνισμός ετήσιος, προϋπολογισμός 301.000 ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε με υπογεγραμμένες συμβάσεις οριστικών αναδόχων παγιδοθεσίας και ψεκασμών.

Η παγιδοθεσία ξεκίνησε αρχές Ιουνίου, ενώ οι ψεκασμοί προβλέπονται να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου. Η ανθοφορία για την Κορινθία δεν ήταν εκτεταμένη με συνέπεια η φετινή παραγωγή να αναμένεται μειωμένη σε σημαντικό ποσοστό.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμού 1.060.600 ευρώ. Εχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των οριστικών αναδόχων ψεκασμών και παγιδοθεσίας.

Η ανάρτηση των παγίδων για την περιοχή της Κυνουρίας, όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Αρκαδία, έχει ξεκινήσει και αναμένονται ψεκασμοί αρχές Ιουλίου.

Η ανθοφορία ήταν πολύ καλή στην Αρκαδία όπως και η καρπόδεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος