Παρουσία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος στο Πατριαρχείο (βίντεο)

Στις 22 Ιανουαρίου -ημερομηνία της Κοιμήσεως του, θα εορτάζεται στο εξής η μνήμη του οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου, μετά την τελετή Αγιοκατάταξής του που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον πατριαρχικό ναό, στην Κωνσταντινούπολη, από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Παρόντες στην τελετή ήταν από την Μητρόπολη Φθιώτιδας Συμεών, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθώς ο όσιος Βησσαρίων καταγόταν από το Πεταλίδι.

Επίσης, με αφορμή την εορτή της αρχής της Ινδίκτου, στο πατριαρχείο βρέθηκαν ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς και ο διοικητής του Αγίου Όρους Θανάσης Μαρτίνος.

Παρουσία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος στο Πατριαρχείο  (βίντεο)

Από τον δήμο Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μαρία Οικονομάκου και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Παρουσία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος στο Πατριαρχείο  (βίντεο)Ο Γέρων Βησσαρίων Κορκολιάκος, ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε Μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.To 1935,ύστερα από πρόσκληση του συμπατριώτη του Μεσσήνιου Μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, ο Βησσαρίων μετέβη στην Καρδίτσα όπου πραγματοποίησε σημαντικό θεολογικό και φιλανθρωπικό έργο.

Μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο ο Βησσαρίων έφυγε από την Καρδίτσα και πήγε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος κοντά στη Λαμία. Σε τακτική εβδομαδιαία βάση επισκεπτόταν Νοσοκομεία και ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας όπου είχε προσωπική επικοινωνία με ασθενείς και φιλοξενούμενους ενώ ήταν μ’έχρι το τέλος της ζωής του εξέχων πνευματικός και εξομολόγος. Τον Ιανουάριο του 1991 λόγω γήρατος η υγεία του αντιμετώπισε καποια προβλήματα και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του διεκομίσθη στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα, όπου κοιμήθηκε από πνευμονικό οίδημα στις 22 Ιανουαρίου 1991.

Μια καθίζηση που παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2006 στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού απαιτούσε το γκρέμισμα και την ανοικοδόμηση αυτής με νέα στηρίγματα και ως εκ τούτου η εκταφή του σώματος του Βησαρίωνος ήταν απαραίτητη να γίνει. Αφού τελέστηκε Τρισάγιο, ξεκίνησε η αφαίρεση των τούβλων όσπου φανηκε το φέρετρο του Μοναχού σε άριστη κατάσταση. Όταν αυτό ανοίχτηκε διαπιστώθηκε πως το σώμα κάτω από το σάβανο ήταν άφθαρτο. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και έκπληξη όχι μόνο στον τοπικό νομό Φθιώτιδας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης.

Τα λείψανα του Βησσαρίωνα επιθεώρησε για πρώτη φορά ο συνταξιούχος καθηγητής και διάσημος ιατροδικαστής Αθηνών Παναγιώτης Γιαμαρέλος, ο οποίος εκανε λόγο για ένα εξαιρετικό και ανεξήγητο γεγονός, δήλωσε που δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις και διφορούμενες –περισσότερο ορθολογικές- απόψεις στην επιστημονική κοινότητα με άλλους ιατροδικαστές να κάνουν λόγο για «αφαινόμενο φυσικής μουμιοποίησης».

Το σώμα του Γέροντα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας για να προστατεύεται και έκτοτε εκεί βρίσκεται για προσκύνημα από πολλούς πιστούς.

Ρεπορτάζ: Μαρία Τομαρά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος