Παρουσία του ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου και του ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου η Καλαμάτα γιορτάζει την απελευθέρωση της

Συμπληρώνονται σήμερα 202 χρόνια από την 23η Μαρτίου του 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο δήμος Καλαμάτας εορτάζει την σημερινή επέτειο το απόγευμα με εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο την πλατεία 23ης Μαρτίου και τον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων. Σημείο αναφοράς η τελετή της αναπαράστασης της πόλης από τους οπλαρχηγούς και τα παλληκάρια τους που θα λάβει χώρα μετά τις 4.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο Βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος ενώ παρών στις εκδηλώσεις θα είναι-σύμφωνα με πληροφορίες- και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας μετά τον τερματισμό του δρόμου θυσίας από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς Άφιξη, την αφή του βωμού, την έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης τη δοξολογία και το τρισάγιο, θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς.

Στην αναπαράσταση συμμετέχουν εκτός από μεμονωμένους καλαματιανούς και μέλη συλλόγων φέτος οι Τυμπανιστές της Oμάδας του Πέτρου Κούρτη “Artventure”, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας και παραδοσιακές και βυζαντινές χορωδίες.

Επίσης σήμερα στις 6,30 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο Καλαματας θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο «∆ρόμο Θυσίας».

Για τις ανάγκες διεξαγωγής των εκδηλώσεων και για λόγους ασφαλείας, τίθενται επίσης σήμερα σε ισχύ προσωρινές ρυθμίσεις με απαγόρευση της στάθμευσης και της κυκλοφορίας των οχημάτων. Ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων και της μεγάλης παρέλασης για την επέτειο της Εθνικής Παλλιγγενεσίας.

Αντ. Σαμαράς: Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821. Από την Καλαμάτα η φλόγα της επανάστασης έγινε πυρκαγιά. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για του Χριστού την Πίστη την Αγία, αποτελεί ένα ακόμη μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του έθνους μας. Ένας αγώνας απαράμιλλος που συγκλόνισε την οικούμενη κι αφύπνισε τις συνειδήσεις των ανθρώπων», τονίζει, σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

«”Ελευθερία ή Θάνατος” ήταν το σύνθημα του αγώνα, ένα σύνθημα που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η πατρίδα και η ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα!» προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος