Καλαμάτα: Προκαταρκτική εξέταση για τα πυρηνελαιουργεία διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία στην Καλαμάτα και το ενδεχόμενο η περιβαλλοντική όχληση με ρύπανση και οσμές στην πόλη, να οφείλεται στην ποιότητα του πυρήνα που οι συγκεκριμένες μονάδες επεξεργάζονται, διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου.

Την ίδια στιγμή, οι οσμές στην πόλη, τις περισσότερες ώρες τις ημέρες από τη λειτουργία των συγκεκριμένων εργοστασίων είναι έντονες και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εξ αιτίας τους, αφόρητη. Η κατάσταση αυτή, οδήγησε τόσο στην εισαγγελική παρέμβαση όσο και στην ανακοίνωση εκ μέρους του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, πως προτίθεται να στείλει άμεσα σχετική επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, προφανώς για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ο κ.Νίκας εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι πυρηνελαιουργεία της περιοχής παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς όρους βάσει των οποίων έχουν αδειοδοτηθεί κι όπως δήλωσε χθες οι άδειες τους, προβλέπουν ότι οι μονάδες αυτές, θα πρέπει να τον επεξεργάζονται τον ελαιοπυρήνα που δέχονται, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Διερωτήθηκε λοιπόν πως είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου και ακόμη να υπάρχει ανεπεξέργαστος ελαιοπυρήνας στα πυρηνελαιουργεία, με δεδομένο πως η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής έχει ολοκληρωθεί εδω και πολύ καιρό.

Ακόμη ο κ. Νίκας τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για αυτά τα θέματα, υπογράμμισε όμως ότι συμπάσχει με τους πολίτες που υποφέρουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν άνθρωποι που όταν οι οσμές είναι ιδιαίτερα έντονες κυκλοφορούν με προστατευτικές μάσκες.

Τέλος, ο δήμαρχος σημείωσε ότι είναι δυνατό να συνυπάρχουν τα πυρηνελαιουργεία και η τουριστική ανάπτυξη, αρκεί τα πρώτα να επεξεργάζονται τον πυρήνα μέσα στο διάστημα που ορίζουν οι άδειές τους και να μην υποπίπτουν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος