Tην έκθεση φωτογραφίας «Καλαβρία – Μάνη, Εγγύς Κόσμος», παρουσιάζουν οι φωτογράφοι Τζένη Λυκουρέζου και Ανδρέας Ζαχαράτος, από τις 25 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2026, στο Οχυρό Συγκρότημα των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, στην Παλαιά Καρδαμύλη, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει αναλογικές φωτογραφίες ανθρώπων και τοπίων, αναδεικνύοντας τις πολιτισμικές και ιστορικές συγγένειες των δύο τόπων. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό, προσεγγίζει ζητήματα ταυτότητας, τόπου και αυτοχθονίας, προσκαλώντας τον επισκέπτη να επανεξετάσει και να επανερμηνεύσει τις σχέσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Οι δύο φωτογράφοι αναφέρουν: «Ο παραλληλισμός και η φωτογραφική σύνδεση δύο ισοδύναμων σε σπουδαιότητα και σημασία τόπων, της Μάνης και της Καλαβρίας, στηρίζεται στην έννοια της εκλεκτικής συγγένειας, παρεμφερή πολιτισμικά χαρακτηριστικά, γλωσσικά ιδιώματα, κοντινές συνήθειες και συμπεριφορές, ληστρική και πειρατική δραστηριότητα, γδικιωμοί και μεταναστεύσεις, τραχύτητα κι ευαισθησία, ηρωισμοί, προκαταλήψεις, θρηνητικά τραγούδια και ταραντέλες, ιστορικό παρελθόν -η αρχέγονη ανάμνηση της φυλής και τα ίχνη της Magna Grecia-, γεωμορφολογική διάρθρωση, κοινά τοπωνύμια – Πενταδάκτυλος λεγόταν ο Ταΰγετος τα βυζαντινά χρόνια, Pentedattilo ονομάζεται ο ερημωμένος γκρεκάνικος οικισμός».
Επιμέλεια έκθεσης: Τζένη Λυκουρέζου
Διάρκεια έκθεσης: 25.7 – 25.8.2026
Ωράριο: 8:00- 20:00 (καθημερινά εκτός Τρίτης)
*Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 25 Ιουλίου 2026, ώρα: 19:30 (είσοδος ελεύθερη)
*Θα πραγματοποιηθούν δυο ξεναγήσεις από τους συντελεστές/ φωτογράφους της έκθεσης
(με καταβολή του αντιτίμου εισόδου) :
Σάββατο 1η Αυγούστου, 19.00-20.00 & Κυριακή 23 Αυγούστου, 12.30-13.30.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος