Ο Κυριάκος Κατζουράκης και η Καλαμάτα

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς, σκηνογράφους και κινηματογραφιστές που είχε συνδέσει την καλλιτεχνική του πορεία και με την πόλη της Καλαμάτας, ο Κυριάκος Κατζουράκης, έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια, μετά από σοβαρές επιπλοκές χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης βρέθηκε κατ΄επανάληψιν στην Καλαμάτα -την οποία και αγάπησε- τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, όταν ο δήμος και η ΔΕΠΑΚ (η τότε πολιτιστική του επιχείρηση) είχε καλέσει εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνες της χώρας, και προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να περάσει ο πολιτισμός και δημιουργίες κάθε είδους τέχνης στους πολίτες και κυρίως στη νέα γενιά.

Από το καλοκαίρι του 2020 το μνημειώδες έργο του “Τέμπλο”, βρίσκεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, καθώς ο καλλιτέχνης το είχε προσφέρει και μάλιστα ο ίδιος είχε επιμεληθεί το στήσιμό του στον συγκεκριμένο χώρο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του: «Το “Τέμπλο” είναι μια κατάθεση που αφορά το μαρτύριο του ανθρώπου μέσα από εικόνες βίας, πολέμου. Είναι ένα αφιέρωμα κυρίως στην εσαεί περιπέτεια της γυναίκας. Αριστερά και δεξιά είναι οι δικοί μου αρχάγγελοι: Ο Αγγελος Ελεφάντης και η Κάτια Γέρου,συμπληρώνοντας τη φυσική αρμονία του έσω κι έξω κόσμου. Το έργο το ζωγράφισα σε τεράστια πανιά με τη λογική της τοιχογραφίας, δουλεύοντας σε σκαλωσιά. Ακόμα και τα πορτραίτα στην επάνω σειρά (ο Τσαρούχης, ο Παζολίνι, η Εβραία, ο Μαξ Μπέκμαν, κλπ.) τα ζωγράφισα στο ύψος που τελικά θα τοποθετούνταν. Οι ζωγραφικές ανακαλύψεις μου σ’ αυτό το έργο ακόμα με τροφοδοτούν».

Η κηδεία του Κυριάκου Κατζουράκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, στις 15:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος